29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Atatürk’ün Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir sözünün hayata geçirilmiş hali aslında. Bir yönetim şekli olmakla beraber, egemenliğin halkın elinde olmasını ve halkın belirli aralıklarla vekilini seçebilmesini temsil eder. 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’in ilan edilmesiyle sahip olduğumuz bu bayram gününe gelin daha yakından bakalım.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi kuruluş günü olan 29 Ekim 1923 gününde, TBMM’de yapılan anayasa değişikliği ile Türkiye’nin yönetim şekli Cumhuriyet olarak belirlendi. Türkiye Devleti’nin adı da Türkiye Cumhuriyeti Devleti şeklinde değiştirildi. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ilk Cumhurbaşkanı Ulu Önder Atatürk de bugünü en büyük bayram ilan ederek, sonraki nesillerce kutlanmasını istedi. O gün bugündür her yıl 29 Ekim Türkiye’de, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ve dış temsilciliklerde coşkuyla kutlanır. Bu kutlamalar ortalık bayraklarla süslenerek, okullarda, stadyumlarda, sokaklarda ve daha pek çok yerde şenliklerle yapılır.
29 Ekim Resmi Tatil mi?
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Türkiye’nin ülke içinde ve dışında kutlanan tek ulusal bayramı. Resmi tatil 28 Ekim günü 13:00’te başlayıp 29 Ekim günü devam ederek bir buçuk güne denk gelir. Ve bu ulusal bayram ve genel tatiller hakkında kanunun birinci maddesine göre uygulanır.
Cumhuriyet Bayramı Kutlama Programı
29 Ekim kutlama programları, Ulusal ve Resmi Bayramlarda Yapılacak Törenler Yönetmeliği’ne göre belirlenmiş olup, her yıl bu yönetmeliğe göre gerçekleşmektedir. Yönetmeliğin içeriğinde programlar, başkent ve başkent dışı olmak üzere iki farklı içerikten oluşur.
- Başkentte Cumhuriyet Bayramı Törenleri: Bu törende Cumhurbaşkanı, Anıtkabir’e çelenk koyar ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrak göndere çekilir. Ardından tören geçişi ve diğer faaliyetler uygulanır. Son olarak Cumhurbaşkanı bayram resepsiyonu verir.
- Başkent Dışında Cumhuriyet Bayramı Törenleri: Bu törende mülki idari amiri ve belediye başkanı tarafından Atatürk anıt veya büstüne çelenk koyulur. İstiklal Marşı eşliğinde bayrak göndere çekilir, ardından tören geçişi ve diğer faaliyetler uygulanır. Son olarak bayram resepsiyonu vali tarafından verilir.
Ayrıca önceleri okullarda Cumhuriyet Bayramı törenleri kutlanması zorunlu olmayıp, okul yönetiminin inisiyatifinde iken, daha sonra yapılan bir değişiklikle Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği’nin, Belirli Gün ve Haftalar ile Bayrak Töreni başlıklı beşinci bölümüne 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı eklendi. Böylece resmi bayramın okullarda kutlanması zorunlu hale geldi.
Okul programında, İstiklal Marşı eşliğinde bayrak göndere çekilir. Ardından günün anlam ve önemini belirten konuşma yapılır ve öğrencilerin önceden hazırlamış olduğu sunum ve etkinlikler paylaşılır. Son olarak kapanış konuşması yapılır ve program biter.