Canon Objektif Kısaltmaları
AFD: Arc From Drive, Canon’un USM sisteminden önce kullanılan AF sistemidir. USM sistemine göre daha yavaş ve daha gürültülü netleme yapmaktadır.
AL: Aspheric Lens, renk sapmalarını önlemek amacıyla kullanılan özel formül optik gruptur.
CA: Circular Aperture, chromatic aberration olarak bilinen terim Canon’da Circular Aperture olarak adlandırılmaktadır. Diyafram açıklığının mümkün mertebe dairesel olması için diyafram bıçaklarının tasarımı özel olarak yapılmıştır.
DO: Diffractive Optics, renk sapmalarını azaltıp optik performansı artırırken, daha kısa ve daha hafif tele objektif üretimi için Canon tarafından geliştirilen optik teknolojidir.
EF: Elektronic Focus, elektronik olarak netleme yapabilen anlamındadır. EOS fotoğraf makinelerinin objektif bağlantı sistemidir.
EF-S: APS-C boyutundaki sensöre sahip makinalar için özel üretilen objektiflerde bulunur. Bu tip objektifler full frame olan gövdelerde tam olarak kullanılamazlar. EF objektifler ise EF-S tipi gövdelerde kullanılabilirler.
IS: Image Stabilization, titreşim önleyici demektir. Objektif içindeki optik elemanların hareket ettirilmesiyle doğal el titremelerini minimize etmeye ve bu şekilde daha net fotoğraf sonuçları almamıza yarar.
L: Luxury, Canon’un üst sınıf objektiflerini temsil eder. Metal gövdeli, suya ve toza karşı kısmen korumalıdırlar. Bu tip objektiflerde en az 1 florit ve 1 asferik, ultra dispersion (UD) veya süper UD optik eleman bulunmaktadır.
MP-E: Macro Photo, makro fotoğrafçılık için özel olarak üretilen, otomatik netleme mekanizmaların bulunmayan objektifler için kullanılır.
STM: Stepping Motor, video çekimi esnasında yumuşak ve sessiz otomatik netleme yapmayı sağlar.
TS-E: Tilt Shift, bakış açısı ve alan derinliği kontrolü sağlayan özel amaçlı objektifler.
USM: Ultra Sonic Motor, ultrasonik motor vasıtasıyla netleme gerçekleştiren objektifler.
[nextpage title=”Nikon Objektif Kısaltmaları”]Nikon Objektif Kısaltmaları
AI: Automatic Indexing, eski nikon objektif standartlarından. Diyafram değeri gövdeye otomatik aktarılabiliyor.
AI-S: Automatic Indexing (Modified), eski nikon objektifstandartlarından. Diyafram değeri gövdeden ayarlanıp objektife iletilebiliyor.
AI-P: Otomatik netleme mekanizması olmayan, fakat içerisinde işlemci barındırdığından ışık ölçüm bilgisini gövdeye iletebilen objektiflerdir.
AF: Auto Focus, adı üstünde otomatik netleme yapar anlamındadır. Yalnızca AF yazan objektifler fotoğraf makinesi gövdesinde bulunan motor yardımı ile netleme yaparlar.
AF-S: Auto Focus – Silent, sessiz otomatik netleme anlamındadır. İçerisinde bulunan ultrasonik motor vasıtasıyla netleme gerçekleştiren objektiflerde bulunur. AF motoru barındırmayan Nikon gövdeler de dahil tüm gövdelerle otomatik netleme yapılabilmesini sağlar.
AF-I: Auto Focus – Internal, Nikon 1996 yılına kadar netleme motoru bulunduran objektiflerde bu kısaltmayı kullanmıştır. Bu tarihten sonra yerini AF-S’ye bıraktı.
ASP: Aspherical Lens, özellikle geniş açılarda oluşan optik bozulmaları engellemek için kullanılan yardımcı optik elemanlara sahip objektiflerde kullanılır.
CRC: Close Range Correction, yakın mesafelerden netleme yapıldığı zaman görüntü kalitesini artırmak için özel olarak tasarlanan objektiflerde kullanılır.
D: Distance, objektif netleme mesafesini gövdeye bildirir ve böylelikle matrix ölçüme ve flaş ayarlanmasına yardımcı olur.
DC: Defocus Image Control, portre çekimleri için özel üretilmiş ve netleme dışında kalan bölgelerdeki bokehi değiştirebilmeyi sağlayan yapıya sahip objektiflerde bulunur.
DX: APS-C boyutundaki sensöre sahip makinalar için özel üretilen objektiflerdir. Bu tip objektifler full frame (fx) gövdelerde sağlıklı kullanılmazlar.
ED: Extra Low Dispersion Glass, yani ekstra düşük dağılımlı optik. Nikon objektiflerinde bu tip elemanlar kullanarak keskinliği artırmaya, daha doğru renkler yakalamaya
ve kromatik dağılmayı önlemeye çalışıyor.
FX: Full Frame gövdeye sahip makinalar için üretilmiş objektiflerdir. Bu objektifler APS-C sensörlü gövdelerle de kullanılabilir.
G: Bu tip objektiflerde diyafram ayarlama halkası yoktur. Diyafram gövde üzerinden dijital olarak ayarlanır. D kısaltması içeren objektifler ile aynıdır.
IF: Internal Focus, netleme yaparken objektifin boyu değişmez ve öndeki eleman dönmez. Netleme esnasında hareket eden tüm elemanlar objektifin içerisinde hareket eder ve hareketini tamamlar.
N: Nano Crystal Coat, nano kristal kaplama anlamındadır. Yansımayı azaltmaya yarayan özellikle ultra geniş açılardaki flare sorununa çözüm üretilen objektiflerde bulunur.
PC: Perspective Control, bakış açısı kontrollü objektifler için kullanılır. Profesyonel amaçlar için bakış açısı ve alan derinliği kontrolü sağlar. Tilt-shift objektif de denir.
RF: Rear Focusing, sadece arka lens grubunun hareketi ile netleme sağlanır. Bu sistem ile daha hızlı ve yumuşak netleme sağlanır.
VR: Vibration Reduction, titreşim engelleme sistemi demektir. Objektif içerisindeki optik elemanların titreşimi azaltıcı yönde hareket ettirilerek net fotoğraflar elde etmeyi amaçlar. Geliştirmiş teknoloji de VR II olarak anılıyor.
AF-P: Auto Focus – P, hızlı netleme yapan, yeni nesil aşamalı motor teknolojisi demektir.
[nextpage title=”Sony Objektif Kısaltmaları”]Sony Objektif Kısaltmaları
A-Type: Minolta bayonet sistemine uygun objektiflerdir.
CZ: Carl Zeiss optik barındıran objektiflerdir.
DT: Digital Technology, APS-C sensörlü gövdeler için üretilmiş objektifdir.
G: Sony profesyonel serisi objektiflerdir.
IF: Internal Focus, netleme yaparken objektifin boyu değişmez ve öndeki eleman dönmez. Netleme esnasında hareket eden tüm elemanlar objektifin içerisinde hareket eder ve hareketini tamamlar.
M: Objektifin macro objektif olduğunu temsil eder.
OSS: Sadece E bayonet gövdelerde kullanılan titreşim giderici sistemdir.
SSM: Super Sonic Wave Motor, diğer markalardaki USM veya HSM gibi sessiz ve hızlı netleme motoru barındıran objektiflerdir.
SAM: Smooth Autofocus Motor, akıcı netleme sağlayan ve hızlıca manuel netlemeye geçişe olanak sağlayan netleme sistemi. Quick Shift yada Full Time Manual olarak geçer.
STF: Smooth Transition Focus. yumuşak geçişli netleme demektir. Nikon’daki DC, Canon’daki Soft focus ile aynıdır.
ZA: Zeiss Alpha, Zeiss standartlarında üretilen Sony objektiflere denir.
[nextpage title=”Pentax Objektif Kısaltmaları”]Pentax Objektif Kısaltmaları
A: Auto Aperature, diyafram sekmesinde “A”otomatik diyafram açıklığı sekmesi olan objektiflerde bu sekme kullanıldığında Pentax DSLR gövdelerin tüm çekim modlarında kullanma kolaylığı sağlar.
ABC: Aero Bright Coating, aero parlak kaplama nanoteknoloji geliştirilen, Pentax en yeni lens kaplamasıdır. Yüksek kaliteli silis yapılı lens kaplaması. Pentax daha net, daha yüksek kalitede görüntüler üretmek için geleneksel kaplamalar ile bu kaplamanın optimum kombinasyonunu kullanır.
AD: Anomalous Dispersion, objektif optik diziliminde renk sapmalarını tolere eden düşük dağılımlı özel optik cam eleman kullanılmıştır. Objektiflerdeki renk sapmalarını asgariye indirmek amaçlanmıştır. Değişik ışık tayflarının optik düzlemde kesişmesi hedeflenir.
AF: Auto Focus, fotoğraf makinesi tarafından otomatik metre mekanizması mevcut olan objektiflerdir. İlk versiyon auto focus fotoğraf makinelerinde vida sürücü, yeni nesil objektiflerde ise SDM yada PLM kullanılmaktadır.
AF.C: Auto Focus Continuous Mode, sürekli fokus anlamındadır. Hareketli nesnelerin çekimde kullanılır. Deklanşöre yarım basılıyken hedefteki nesne hareket ettiği sürece fokus ayarı sürekli değişir, nesneyi sürekli takip eder.
AF.S: Auto Focus Single Mode, tekil fokus anlamındadır. Deklanşöre yarım basıldığında fokus ayarının yapılmasından sonra focus ayarı değişmez. AF.C’nin zıttıdır.
AL: Aspherical Lens, objektifte asperikal optiklerin bulunduğunu ifade eder. Bu optikler sayesinde objektifin ürettiği ve odak düzleminde oluşan görüntünün ortasındaki keskinlik, kenarlarda da aynıdır. Normal küresel lens kenarlarının özel bir şekilde traşlanmasıyla elde edilmektedir.
APS: Advanced Photo System, 1996 yılında Kodak tarafından dizayn edilen film biçimidir. 15, 25 ve 40 fotoğraf karesi kaydedilecek kapasitede olan modellerinde APS-C, APS-P, APS-H oransal kadrajında görüntü kaydedilebilmekteydi. 2004 yılında üretimi durdurulan fotoğraf makineleri ve en son Kodak, Fuji tarafından üretilen filmin 2011 yılında sevkiyatına son verilmiştir. Analog ve dijital fotoğraf makineleri geçiş sistemi olup yaygınlaşmadan üretimine son verilmiştir.
APS-C: Advanced Photo System Type-Classic, klasik kadraj 3:2 oranlı (16×24, 24×36, 10×15, 20×30…gibi) görsel sanatlarda özellikle fotoğrafçılıkta oransal ölçüdür. Günümüzde yanlış fakat yaygın olarak 1.5 çarpanlı 16x24mm crop sensörler için kullanılmaktadır.
APS-P: Advanced Photo System Type-Panoramic, panoramik kadraj 3:1 oranlı (10×30, 15×45, 20×60…gibi) görsel sanatlarda özellikle fotoğrafçılıkta 3:1 oransal ölçüdür.
APS-H: Advanced Photo System Type-High Definition, yüksek tanımlı kadraj 16:9 oranlı (plazma tv veya yeni bilgisayar ekran boyutlu oran gibi) görsel sanatlarda özellikle fotoğrafçılıkta 16:9 oransal ölçüdür.
AW: All Weather, objektiflerde tüm hava koşullarına dayanıklılık özelliği anlamındadır. Diğer bir deyişle hava koşullarına dayanaklılığı özellikle nemli hava koşullarında ısı farkından oluşan iç optiklerin terlemesi ve zamanla küf oluşması bu sistemle tamamen yok edilmiştir. Objektif sadece kendi iç yapısıyla değil Pentax DSLR gövde ile contaları aracılığıyle tamamen yalıtılmıştır. AW özelliğini, sadece yağışlı havalarda objektifin emniyetle kullanılması olarak algılamamakta fayda var. Tüm hava koşullarına dayanıklı olarak algılamak daha doğru olur.
DC: Direct Current, doğru akımlı sessiz motorlu objektif anlamındadır. Bu özelliğinden dolayı hızlı sessiz ve kararlı netleme olanağı verir. Bu tür objektiflerin içindeki mini motorla auto focus metraj işlemi hızlı ve sessiz yapılmaktadır.
DSA: Dual Super Aspherical, objektiflerde çift süper aspherical lens kullanıldığını ifade eder. DSA kullanılmasından dolayı objektifin ürettiği ve odak düzleminde oluşan görüntünün ortasındaki keskinlik ve netlik, kenarlarda da aynıdır. DSA ve AL asferik lens (küresel olmayan lens), normal küresel lensin kenarlarının özel bir şekilde traşlanmasıyla elde edilmektedir.
ED: Extra Low Dispersiyon, objektif optik diziliminde renk sapmalarını tolere eden özel optik cam eleman kullanıldığını ifade eder. Bu tür bir yapı objektiflerdeki renk sapmalarını asgariye indirmek amaçlanmıştır. Özellikle tele objektiflerde ED optik eleman kullanılması renk sapmalarını asgariye indirir.
FREE: Fixed Rear Element Extension, odaklama esnasında son eleman lens sabit kaldığı anlamındadır. Bu odaklama sistemi tüm odaklama aralığında keskin ve net görüntü üretimi sağlar . SMC PENTAX-A ZOOM 1:4 70~210mm objektif bu özelliktedir.
HD: High Definition, Pentax firmasının yeni geliştirdiği patentli özel optik elemanları parlamayı önleyici firmanın yeni geliştirdiği yüksek dereceli çok katmanlı optik kaplamasıdır. Yeni versiyon optik elemanlar parlamayı önleyici firmanın yeni geliştirdiği yüksek dereceli çok katmanlı kaplama HD tekniğiyle kaplanmaktadır.
HRLD: High Refraction Low Dispersion, objektif optik diziliminde yüksek kırılma ve renk sapmalarını tolere eden özel optik cam eleman kullanılmıştır. Bu tür bir yapı objektiflerdeki renk sapmalarını asgariye indirmek amaçlanmıştır. Örneğin SMC PENTAX-FA* 1:1.4 85mm -IF- ve SMC PENTAX-FA 1:1.8 31mm AL Limited gibi yüksek kaliteli objektiflerin optik yapısında bir adet HRLD optik eleman kullanılmıştır.
IF: Internal Focus, metre ayarı esnasında içten odaklamalı objektif ebadı değişmemekte ve ön eleman sabit kalmaktadır. Bu yapıdaki objektif ebedı değişmemekte ve ön eleman sabit kalmaktadır. Polarize filtre kullanma kolaylığı vardır. Ayrıca auto focus objektiflerde metre kadranı az döndüğünden daha hızlı ve sessiz auto focus metraj ayarı söz konusudur.
IZ: Internal Zoom, içten zoom objektiflerde objektif ebadı değişmemekte ve zoom işlevini yapan optik elemanlar objektif mekanizmasının iç kısmında hareket ettiğinden objektif daha compact yapıda olmaktadır.
LD: Low Dispersiyon, objektif optik diziliminde renk sapmalarını tolere eden optik cam eleman kullanılmıştır. Bu tür bir yapı objektiflerdeki renk sapmalarını asgariye indirmek amaçlanmıştır. İhtiyaç durumunda ED veya HRLD gibi daha yüksek kırılma ve renk sapmalarını tolere eden özel optik cam eleman kullanılmaktadır.
Limited: *Star serisi objektiflerdeki gibi yüksek performanslı optiklerle imal edilmiş, sağlam compact prime pahalı asal objektiflerdir. Bu tür objektifler firma tarafından objektif adının sonuna Limited yazılarak kodlanmıştır.
M37: M37 Mount, en eski ilk imalat (1952-1958) Asahiflex SLR gövdelerin kullandığı çapı 37mm ve vida adımı yaklaşık 0.9769mm olan (37x1mm) bağlantı yapısıdır. Asahi Kogaku, Takumar objektifler bu yapıdadır.
M42: M42 Mount, genelde S ve P harfleri ile sembolize edilmiş olan Asahi Pentax firmasının uzun yıllar (1957-1976) kullanmış olduğu çapı 42mm ve vida adımı 1mm olan yaygın bir sistemdir. Odak Bağlantı Mesafesi 45.46mm’dir. (Flange Focal Distance)
MH: Metal Hood, Pentax metal objektif gölgeliğini (parasoleyini) ifade eder. R = Round (Yuvarlak), S = Square (Kare) ve A serisi mm daire çapı olarak kodlanır. Örneğin: MH-RA49mm
PH: Plastic Hood, Pentax plastik objektif gölgeliği (parasoleyini) ifade eder. R = Round (Yuvarlak), S = Square (Kare) ve A serisi mm daire çapı olarak kodlanır. Örneğin PH-SA52mm
RH: Rubber Hood, Pentax kauçuk objektif gölgeliği (parasoleyini) ifade eder. R = Round (Yuvarlak), S = Square (Kare) ve A serisi mm daire çapı olarak kodlanır. Örneğin RH-RA52mm
MILC: Mirrorless Interchangeable Lens Camera, değiştirilebilir lensli aynasız fotoğraf makinesini ifade eder. Pentax K-01 ve Pentax Q serisi fotoğraf makineleri aynasız MILC olarak adlandırılır.
OPS: Optical Picture Stabilization, optik sarsıntı azaltma anlamındadır. Pentax DSLR mevcut “SR” Sarsıntı azaltma (Shake Reduction) karşılığıdır. Samsung DSLR gövdelerde fotoğraf çekimi esnasında deklanşöre basıldığında oluşan sarsıntıların azaltılması fonksiyonu. Az ışıklı ortamlarda, teleobjektif kullanımında Samsung DSLR gövdelerin sarsıntısını ortalama 4 optüratör yavaş hızı ile çekim yapma olanağı sağlar. Samsung DSLR gövdelerin hareketinde aktif iken, objenin hareketli olması durumunda işlevsizdir. Böyle durumlarda optüratör hızının arttırılması gerekir.
P: Pentax Mount, Asahi Pentax’ın bir dönem kullandığı P bağlantı yapısını ifade eder. Pentax vida bağlantı M42 yapının bir dönem ifade edildiği semboldür. Odak Bağlantı Mesafesi 45.46mm’dir. (Flange Focal Distance)
PF: Power Focus, elektronik focus fonksiyonlu objektifleri ifade eder. Pentax-FA ve KAF2 yapıdaki objektif türlerindendir. Pentax PZ/Z serisi SLR gövdeler için üretilmiştir. Günümüzde son versiyon DSLR gövdelerde Power Zoom/Focus kontakt noktaları DC/SDM objektiflere alt yapı oluşturmuştur.
PZ: Power Zoom, elektronik zoom fonksiyonlu objektiflerdir. Pentax-FA ve KAF2 yapıdaki objektif türlerindendir. Pentax PZ/Z serisi SLR gövdeler için üretilmiştir. Günümüzde son versiyon DSLR gövdelerde Power zoom kontakt noktaları DC/SDM objektiflere alt yapı oluşturmuştur. Son versiyon Pentax DSLR gövdelerde Power Zoom kontakt noktaları mevcuttur.
PLM: Pulse Motor, sessiz öncü kılavuz vidalı darbeli kademeli motoru (stepping motor) olan objektifler bu şekilde kodlanmaktadır. Bu tür objektiflerin içindeki mini elektronik devreli motorla auto focus metraj işlemi hızlı ve sessizdir. Örneğin: HD PENTAX-DA 1:4.5-6.3 55-300mm ED PLM WR RE
QS: Quick Shift Focus System, objektiflerde auto focus yapıya manuel müdahale yani hızlı kaydırma dediğimiz ve Pentax DSLR’nin fokus ayarını yaptıktan sonra manuel olarak elle metreye müdahale etmemize müsaade etmesi özelliğini ifade eder.
RE: Retractable Design, geri çekilebilir katlanabilir tasarım anlamındadır. Son teknolojik objektiflerde ultra kompact yapıda optik elemanlar geri çekilebilir yapıda dizayn edilmiş anlamındadır. Objektif kullanılmayacağı anlarda lensler geri çekilerek en küçük yapıya getirilir.
S: Screw Mount, Asahi Pentax’ın bir dönem kullandığı S bağlantı yapısı vida bağlantı M42 yapının bir dönem ifade edildiği semboldür. Odak Bağlantı Mesafesi 45.46mm’dir. (Flange Focal Distance)
SDM: Supersonic Direct-Drive Motor, sessiz süpersonik motorlu objektifler bu şekilde kodlanmaktadır. Bu tür objektiflerin içindeki mini motorla auto focus metraj işlemi hızlı ve sessiz yapılmaktadır.
Single-Layer Coating: İlk nesil optiklerde veya eski teknolojik yapıda imalat yapan üreticilerin optiklere uyguladığı parlamayı önleyici tek katmanlı optik kaplamadır. Single-Layer Coating işlemi gören optiğin ürettiği görüntü daha kontrast ve keskin oluşur. Günümüzde Rus firmalar bu tekniği kullanmaktadır. Son yıllarda çoğu firma yeni geliştirilmiş MC (Multi Coated) yani çoklu optik kaplama işlemini optiklere uygulamaktadır.
SLD: Super-Low Dispersion, objektif optik diziliminde renk sapmalarını tolere eden düşük dağılımlı özel optik cam eleman kullanıldığını ifade eder. Bu tür bir yapı objektiflerdeki renk sapmalarını asgariye indirerek değişik ışık tayflarının optik düzlemde kesişmesi amaçlanmıştır. İhtiyaç durumunda HRLD gibi daha yüksek kırılma ve renk sapmalarını tolere eden özel optik cam eleman kullanılmaktadır.
SMC: Super Multi Coated, 1971 yılından beri Asahi Pentax firmasının patentli özel optik elemanları parlamayı önleyici optik kaplamasıdır. SMC tekniğiyle kaplanmış optiklerin daha keskin kararlı görüntü oluştuğu bir gerçektir.
SP: Super Protective Coating, objektiflerin ön ve arka elemanını kir ve sudan korumak için florür bileşimli bir madde ile SP kaplandığı anlamındadır. Bu madde kir ve suyu itme özelliğine sahiptir.
SR: Shake Reduction, sarsıntı azaltma anlamındadır. Pentax DSLR gövdelerde fotoğraf çekimi esnasında deklanşöre basıldığında oluşan sarsıntıların azaltmaya yönelik geliştirilmiş mekanizmaya denir. Az ışıklı ortamlarda, tele objektif kullanımında Pentax DSLR gövdelerin sarsıntısını ortalama 4 optüratör yavaş hızı ile çekim yapma olanağı sağlar. Pentax DSLR gövdelerin hareketinde aktif iken, objenin hareketli olması durumunda işlevsizdir. Böyle durumlarda optüratör hızının arttırılması gerekir.
*Star: Yıldız karakteri ile ifade edilir. Star serisi objektifler özel silis yapıdaki yüksek performanslı lenslerle imal edilmiş özel yüksek performanslı pahalı objektiflerdir. Bu tür objektifler firma tarafından (Pentax-FA*) veya (Pentax-A*) yazılarak kodlanmıştır.
WR: Weather Resistant objektiflerde tüm hava koşullarına dayanıklılık özelliği anlamındadır. Diğer bir deyişle hava koşullarına dayanaklılığı özellikle nemli hava koşullarında ısı farkından oluşan iç optiklerin terlemesi ve zamanla küf oluşması bu sistemle tamamen yok edilmiştir. Objektif sadece kendi iç yapısıyla değil Pentax DSLR gövde ile contaları aracılığıyla tamamen yalıtılmıştır. WR özelliğini, sadece yağışlı havalarda objektifin emniyetle kullanılması olarak algılamamakta fayda var. Tüm hava koşullarına dayanıklı olarak algılamak daha doğru olur.
WS: Weather Sealed, özellikle Pentax DSLR gövdelerde hava koşullarına dayanaklılığı özellikle nemli hava koşullarında ısı farkından oluşan elektronik devrelerin terlemesi ve zamanla küf oluşması bu sistemle tamamen yok edilmiştir. DSLR gövdesi sadece kendi iç yapısıyla ve uyumlu Pentax objektifler ile contaları aracılığıyle tamamen yalıtılmıştır. Özellikle çoğu Pentax DSLR gövdeler olmak üzere son versiyon imalatın tamamı suyu itme özellikli kaplama ve contalar aracılığıyla hava koşullarına dayanıklı dizayn edilmiştir.
XS: Extra Small, çok küçük ve hafif lens anlamındadır. 16x24mm sensör boyutlu APS-C gövdeler için Marc Newson tarafından tasarlanmıştır. Değiştirilebilir lensli aynasız gövdeler için dizayn edilmiş lens kodu. Örneğin: SMC PENTAX-DA 1:2.8 40mm XS
ZK: Zeiss/Pentax-K, Zeiss firmasının Pentax-K bayonet objektif kodudur. Pentax-K bayonet yapılı Zeiss objektifler bu şekilde tanınmaktadır.
[nextpage title=”Sigma Objektif Kısaltmaları”]Sigma Objektif Kısaltmaları
DC: Digital Compact, odak düzleminde 16x24mm görüntü oluşturur. Crop sensörler için dizayn edilmiş; FF gövdelerde kullanıldığında köşelerde bozulma ve kararma olabilir.
DG: Digital Grade, odak düzleminde 24x36mm görüntü oluşturur. FF sensörler için dizayn edilmiştir. Tüm DSLR gövdelerde kullanılabilir.
DN: Dijital Neo, değiştirilebilir aynasız gövdeler için dizayn edilmiş objektifleri ifade eder.
OS: Optical Stabiliser, optik dengeleyici diğer bir deyişle titreşim engelleyici. Sony ve Pentax için dizayn edilen versiyonlarında bu özellik yoktur.
HSM: Hypersonic Motor, vida sürücü mekanizması dışında Hypersonic Motor mekanizması ile işlev görür. Daha hızlı ve sessiz focus işlevlidir.
EX: Excellence, zarif mükemmel anlamındadır. Son versiyon konforlu objektifler bu şekilde kodlanmıştır. Sigma firması 2013 yılına yeni seri objektiflere girdiğinden EX serisi terk edilmiştir.
IF: Inner Focus System, içten odaklamalı objektif olduğu anlamındadır. Fokus esnasında objektif ebadı değişmemekte ve ön eleman sabit kalmaktadır.
DF: Dual Focus, çift focus sisteminde DSLR gövde AF modunda iken objektifin focus kadranına müdahaleye izin verir.
RF: Rear Focus, geri fokus anlamındadır. IF focus sistemin benzeridir. Çok geniş açılı objektiflerde arka optik elemanın hareketiyle metre ayarı yapılır.
ASP: Aspherical, AL objektiflerin kenarları traşlanmış olarak dizayn edilmiş optik içerdiği anlamındadır. Optik düzlemde oluşan görüntünün ortasındaki keskinlik, görüntü kalitesi kenarlardada aynıdır, kenarlar normal objektiflere göre daha nettir.
APO: Apochromatic Lens, optik diziliminde renk sapmalarını tolere eden optik elemanın kullanıldığını ifade eder. Değisik dalga boyundaki renklerin aynı odak düzleminde kesişmesi sağlanmıştır.
UC: Ultra Compact, objektifin asgari yapıda çok küçük olduğu anlamındadır.
UC II – UC III: Sözkonusu objektifin kaçıncı versiyon olduğunu belirtir (2. versiyon, 3. versiyon gibi). Objektifin bir önceki versiyonunun üzerine bazı güncellemeler yapıldığı anlamına gelmektedir.
HF: Helical Focusing, metre ayarı yapılırken ön eleman döner yapıda değildir. Yaprak parasoley ve polarize filtre vb. ön eleman sabit olduğundan kullanma kolaylığı vardır. Focus esnasında ön eleman sabittir, döner yapıda değildir.
FLD: Flourite Low Dispersion, objektifin optik diziliminde son derece yüksek ışık geçirgenliği ve düşük ışık dağılımlı optik cam eleman kullanıldığını ifade eder. Genellikle bu tür bir yapı tele objektiflerdeki renk sapmalarını asgariye indirmek amaçlanmıştır.
DL: Deluxe, filmli dönemin 24x36mm görüntü oluşturan konforlu objektif serisi.
A: Art Series (Sanat), 2013 yılı son seri USB uyumlu objektif modeli serisi.
C: Contemporary Series (Modern Çağdaş Güncel), 2013 yılı son seri USB uyumlu objektif modeli serisi.
S: Sports Series, her türlü ortamda kullanılabilecek 2013 yılı son seri USB uyumlu objektif modeli serisi.
TCS: Thermally Stable Composite, 2013 yılı son seri (A -C – S ) objektif modellerinde gövdedeki dahili metal parçaların ısıdan etkileşimini asgariye indirmiştir.
SLD: Special Low Dispersion, özel düşük dağılımlı renk sapmalarını tolere eden optik cam eleman kullanıldığını ifade eder.
CONV: APO Teleconverter EX, bu özellikteki objektifler Sigma APO Teleconverter ile uyumlu çalışmakta ve auto focus işlevi görmektedir.
[nextpage title=”Tamron Objektif Kısaltmaları”]Tamron Objektif Kısaltmaları
AD: Anomalous Dispersion, Standart dışı Chromatic Aberrations denen renk dağılmalarını kontrol etmek amacıyla özel olarak üretilen cam.
AF/MF: AF/MF Switchover Mechanism, Objektif üzerinde manual netleme ve otomatik netleme arasında geçiş yapmanızı sağlayan anahtar bulunur.
ASL: Aspherical, asferikal elemanlar içerir
BIM: Built-In Motor for Nikon Cameras, Otofokus motoru olmayan giriş seviyesi Nikon gövdeler için özel üretilmiş, kendi üzerinde otofokus motoru bulunan objektifler.
Di: Digitally Integrated, Dijital sensörlü gövdeler için özel üretilmiş
Di II: Dijitaly Integrated II, APS-C sensörlü gövdeler için özel üretilmiş, FX gövdelerde kullanılmaz
IF: Internal Focus, netleme yaparken objektifin iç elamanları hareket eder, objektif boyunda değişme olmaz.
LD: Low Dispersion, Renk sapmalarını önlemek için düşük sapmaları olan camların kullanıldığı objektifler
PZD: Piezo Drive, Daha performanslı ve sessiz otofokus sağlamak amacıyla, yüksek verimli Piezoelectric motoru.
SP: Super Performance, Üst düzey objektiflerde bulunan kısaltma
USD: Ultrasonic Drive. Yüksek hızlı ve sessiz netleme motoru bulunduran objektifler
VC: Vibration Compensation, Tamron’a ait titreşim önleme mekanizmasının adı
XR: Extra Refractive Index Glass, Kırılma indeksi yüksek camlar kullanılarak objektif boyunu kısa tutmaya yarayan teknoloji
XLD: Extra Low Dispersion Lens Element, Objektifte ekstra düşük dağılma sağlayan eleman bulunur. Böylelikle renk dağılmasının önüne geçilmiş olur.
ZL: Zoom lock mechanism, Odak uzaklığnı kilitleme mekanizması. Objektifin sizin isteğiniz dışında zum yaparak açılmasını ve zarar görmesini engeller.
[nextpage title=”Tokina Objektif Kısaltmaları”]Tokina Objektif Kısaltmaları
AS: Aspherical Optics, asferikal optik elemanlar içerin objektifler
AT-X: Advanced Technology – Extra, en üst düzey imkanlar kullanılarak üretilmiş anlamındadır
D: Digitally, dijital gövdeler için özel üretilmiş
DX: for DX format, APS-C veya krop faktörlü gövdeler için üretilmiş objektifler, FX gövdelerde kullanılmazlar
FX: Full frame, FX veya full frame sensörlü gövdeler için üretilmiş objektifler
HLD: High Diffraction Low Dispersion, yüksek kırınımlı ve düşük dağılımlı elemanlar kullanılan objektifler
M: Macro, makro kabiliyeti olan objektifler
PRO: Professional, dayanıklılığı artırmak için alumite edilmiş objektifler
SD: Super Low dispersion, Renk sapmalarını önlemek için çok düşük sapmaları olan camların kullanıldığı objektifler
[nextpage title=”Samyang Objektif Kısaltmaları”]Samyang Objektif Kısaltmaları
AE: Automatic Exposure, objektif üzerindeki çip yardımıyla otomatik pozlamaya izin verir ve Nikon bayonetli olanlar için iTTL ölçümü yapabilir.
AS: Aspherical, objektif asferikal elemanlar içerir
CS: Sadece APS-C veya DX gövdelerde kullanılmak için üretilmiş objektiflerdir.
CS VG10: Sony Nex-VG10 için özel üretilmiş bir obejktiftir, başka gövdelerde kullanılamazlar.
ED: Objektif bünyesinde ışık dağılımını en aza indirecek extra-low dispersion elemanları içerir.
IF: Internal Focus, Netleme yaparken objektifin boyu değişmez ve öndeki eleman dönmez. Netleme esnasında hareket eden tüm elemanlar objektifin içerisinde hareketini tamamlar.
MC: Multi Coating, yansımaları azaltmak ve ışık geçirgenliği artırmak için çoklu kaplamanın kullanıldığı obektlfler.
UMC: Ultra Multi Coating, MC kısaltmasına ek olarak daha da fazla çoklu kaplamanın kullanıldığı objektifler.
MFT: Micro Four Thirds systems için özel olark üretilmiş objektiflerdir, başka gövdelerde kullanılamazlar.
VDSLR: Video işleri için özel üretilmiştir, sessiz diyafram halkası ve yumuşak ve sessiz netleme yapmanıza olanak tanır.
[nextpage title=”Fujinon Objektif Kısaltmaları”]Fujinon Objektif Kısaltmaları
XC: Fujifilm aynasız gövdelerinde kullanılan giriş sınıfı zum obejktifler, kullanılan plastik ve cam elemanlar nedeniyle XF sınıfına göre daha hesaplıdır.
XF: Fujifilm aynasız gövdelerinde kullanılan yüksek kaliteli objektifler; X-Pro1, X-E1, X-E2, X-M1 ve X-A1.
LM: Linear Motor, yüksek hızda ve sessiz netlemeyi sağlamak amacıyla kullanılan, düşük enerji tüketimi olan motor teknolojisi.
OIS: Optical Image Stabilisation, optik dengeleyici sistem, titreşimden kaynaklı görüntü bozulmalarını telafi eder.
ED: Extra Low Dispersion, Ekstra Düşük Dağılımlı elemaların kullanıldığı objektifler, Bu tip elemanlar kullanarak keskinliği artırmaya, daha doğru renkler yakalamaya ve kromatik dağılmayı önlemeye çalışıyor. Sadece XF sınıfı objektiflerde kullanılıyorlar.
R: Radius Angle, bu ibarenin olduğu objektiflerin üzerinde özel tasarımlı diyafram bıçakları bulundurur, diyafram aralığının dairesel biçime yakın olması amaçlanır.