eSIM nedir ve nasıl çalışır? eSIM elektronik bir SIM kart modülü olarak tanımlanmaktadır. Başındaki “e” harfi ise İngilizce kökenli “embedded” yani gömülü kelimesinin kısaltmasıdır. Cihazlara takılan plastik kartlar olarak tanımlanabilecek olan SIM kartların tam aksine eSIM, somut bir şekilde kullanabileceğimiz fiziki bir kart özelliğine sahip değil. Akıllı telefonunuza entegre edilen küçük bir çipten oluşmaktadır. Ve cihaza çift sim kart özelliği kazandırır.
eSIM‘in, fiziki SIM kartlara göre avantajları nedir ve dezavantajları nedir? Kullanıcılar için önem arz eden noktala gelin birlikte değinelim.
eSIM Teknolojinin Avantajları Neler?
eSIM nedir ve nasıl çalışır? Daha da önemlisi son kullanıcı için avantajları neler? Telefonlara daha az yer kaplayarak 2’den de fazla SIM kart desteğini sunmasıyla birlikte temas sorunu gibi çeşitli sorunları da ortada kaldırıyor.
Çift SIM Kart
eSIM’lerle beraber yeni bir telefon numarası almak için SIM kartı değişimine gerek kalmayacak. Çünkü, eSIM tek bir cihaz üzerinden iki hat kullanımını destekliyor. Örneğin, bir tane iş hattı kullanırken bir tane de kişisel hattınızı tek kart ile gerçekleştirebiliyorsunuz. Fakat, aynı anda sadece birini kullanabiliyorsunuz.
Daha Güvenilir
eSIM’leriniz, cihazınıza entegre edilmiş olduğundan asla kayıp veya çalıntı gibi bir durumla karşı karşıya kalmazsınız ve hasar alma gibi bir durum da söz konusu değildir. Bunun sonucunda da kart değişimi veya yeni kart almak için operatörlere ekstra ücret ödeme gibi bir durumla da karşılaşmıyorsunuz.
Uzaktan Komut Verilebilir
eSIM’leri destekleyen ağlar arasında basit bir şekilde bağlantı kurulabilir. Yani, operatör değişimi gibi durumlarda SIM kart değiştirme zorunluluğunuzda ortadan kalkmış olur.
Daha Az Giriş Noktası
Akıllı telefon firmaları SIM kart yuvalarını süreç içerisinde küçülterek ilerlemiş olsa da eSIM sayesinde SIM kart yuvaları tamamen tarihe karışıyor. Bu durum telefon kullanıcılarına da yarayacak bir haber çünkü telefon girişlerinin azalması demek dışardan gelecek olan toz, kir, su gibi telefona zarar verebilecek etkenlerin azalması anlamına geliyor.
SIM Kartı Çubuklarına İhtiyaç Yok
SIM kartların git gide küçülmesi ile kart yuvalarının girişleri için kullanılan iğne benzeri çubuklarda artık tarihe karışacak. Artık, eSIM’ler sayesinde bu tarz parçalara da bağımlılığınız kalmayacak.
eSIM Teknolojinin Dezavantajları Neler?
eSIM nedir ve nasıl çalışır? Hatta avantajlarına da değindik fakat dezavantajı az olsa da kritik noktalar olarak karşımıza çıkıyor. Aktarım güçlü ve takip edilme gibi gizliliğe önem veren kişiler bu durumdan pek hoşlanmayacağa benziyor.
Telefon Değişiminde Zorluk
Cihaz değiştirirken SIM kartlar aracılığı ile rahatlıkla başka bir cihaza bilgileri aktarabiliyorduk. Ancak, telefon içerisine entegre edilmiş yani gömülü olan bu eSIM’ler cihaz değişimi gibi durumlarda kullanıcılara biraz zorluk çıkaracak gibi görünüyor.
Hücresel Ağ Bağlantısı Problemi
eSIM’ler keyfi bir şekilde takılıp çıkarılamadığı için sürekli izlenebilme riskini de beraberinde getiriyor. Belki bu durum sizin için çok büyük bir önem arz etmiyor. Fakat, hükümet ve özel istihbarat için bu durum oldukça hoş karşılanmayabilir.