Hayatlarımız mutlaka bir noktadan internete bağlı ve bu nedenle kendimizi, ihtiyaçlarımızı güvenle & hızla karşılamak adına en iyi internet tarayıcıları neler araştırırken buluyoruz. İnternet tarayıcıları internetin olduğu her yerde sıklıkla kullandığımız, merak ettiğimiz konular hakkında araştırmalar yapıp merakımızı giderdiğimiz, olmazsa olmaz bir araç. İnternet tarayıcılarının iyi ve hızlı olmasını istemek her kullanıcının hakkı. Makalemizde sizlere en iyi internet tarayıcısı neler sunmaya çalışacağız. En iyi internet tarayıcıları bir yana, isimlerini ilk defa duyacağınız tarayıcılardan da bahsedeceğiz.
En iyi tanımı aslında kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Çünkü kimine göre hız iyidir, kimine göre güvenli yani iyi olan ideal. O nedenle yazı içerisinde hızlı, iyi ve diğer olarak üç farklı gruplara ayırıyoruz.
En Hızlı İnternet Tarayıcıları
1- Safari
En iyi İnternet tarayıcıları listemizde kuşkusuz en başarılılarından biri de Safari. Apple tarafından kullanılan Safari, iMac ve MacBook cihazlarında varsayılan tarayıcı olarak karşımıza çıkıyor. Apple’ın tasarlamış olduğu Safari kendi alanında lider konumda en iyi internet tarayıcısı.
Safari’yi önde tutan özelliği ise sistem kaynaklarından minimum seviyede faydalanarak, kullanıcının daha akıcı gezinti yapmasını sağlamak. Dışarı çıkmanız gerekiyor ve sevdiğiniz bir makaleyi yarıda bırakmak istemiyorsunuz “Okuma Listesi” özelliği sayesinde makaleyi kaydederek, daha sonra okumaya devam edebilirsiniz ya da Mac bilgisayarınızda iCloud ile eş zamanlama yaptığınızda iPhone ve iPad’lar de tarayıcının devamlılığı sağlanarak kaldığınız yerden devam etme imkanınız bulunuyor.
2- Google Chrome
Herkesin bilgisayarında kullandığı favori tarayıcı birçok kesim Chrome’u en hızlı internet tarayıcı olarak nitelendirebilir. İnternet tarayıcılar arasında göstermiş olduğu en hızlı yükselim grafiği sayesinde ve gösterdiği performans ve kararlılık sayesinde üstüne kendi web mağazasında yer alan sayısız uygulaması sayesinde Google Chrome vazgeçilmezler arasında bir numara.
Sistem kaynaklarını kullanım konusunda aşırıya kaçan Chrome, RAM’leri sömürmesi ile adını ilk sıralara yazdırabilir. Güvenlik kanadında istikrarlı adımları ile HTTPS protokolünü ilk destekleyen ve bu konu üzerinde aktif tutumuyla internette gezinirken güvenli olmayan siteleri ve şifreleme kullanmayan siteleri açıkça belirtecek olması bizleri rahatlatıyor.
Chrome’da bulunan Authenticator (iki zamanlı doğruma) sistemi kullanıcıların özel şifreleme sistemini kullanmasına olanak sağlıyor. Telefon numaranızla eşleşen sistem belirli saniyeler arasında rastgele şifre belirleyerek bilgilerinize sizin dışında erişim sağlamak isteyenlerin işlerine çok zorlaştırıyor.
3- Mozilla Firefox Quantum
Firefox en iyi internet tarayıcıları arasında mı? Yayınlamış olduğu Firefox Quantum sürümüyle kullanıcıların güvenliğini arttırmayı başarmış ve şimdiye dek yapılmış en büyük güncellemeyi yayınlamış.
Güncelleme notlarında, RAM kullanımı konusunda yapısal değişikliklere gidildiği ve üst sınıf ve alt sınıf olarak adlandırılan bilgisayarlarda birden fazla açılan sekmelerde kasma olmayacağı konusuna vurgu yaptı.
Firefox’u tercih eden kullanıcılar, Firefox’un uzantı desteğinden gayet memnunlar. Öte yandan Mozilla, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olduğu için kişisel verilerinizi 3. Şahıslarla paylaşmayacak.
En İyi İnternet Tarayıcıları
1- Opera
İsmini yeni duymadığınız bu internet tarayıcısı, uzun zamandır pazarda ki payını arttırmayı başaramamış. Diğer internet tarayıcılardan eksiği olmayan Opera, arayüzünde ki sadeliği ve bütünleşmiş reklam engelleme servisi ile ikinci tarayıcı olarak kullanılabilir.
Opera Turbo, web trafiğini sıkıştırıp, yavaş bağlantıların olduğu yerde internette gezinmenin keyfini arttırıyor. Mobil veri kullanıyorsanız iletilen veri miktarında düşüş sağlayan Opera Turbo, mobil cihazlarda veri tasarrufu sağlamanıza yardımcı olur.
2- Tor Browser
En iyi internet tarayıcıları listemizin, hatta tüm dünyanın gözdesi durumunda olan Tor Browser en hızlı internet tarayısı olarak karşımıza çıkıyor. Burada hız kavramından kasıt Tor üzerinde ki trafiğin ülkenin dört bir yanından rastgele geliyor olması. Tor kullanan bir kişinin bağlantısının nereden geldiğini anlamak çok zordur.
Firefox Extended Support sürümü ile harmanlanmış olan tarayıcı gizlilik paketleri sayesinde güvenlik anlamında sizi asla tehlikeye sokmuyor. Güvenli internet deneyimini üst safhalara taşıyan tarayıcının web karanlık yüzüne erişmekte kullanılmasının nedeni ise yapılan hareketlerin izinin sürülemiyor olması ve kayıtların depolanmaması hatta en önemlisi çerezlerin depolanamıyor olması.
Gizliliğinizin önemli olduğu durumlarda kullanmanız gereken Tor Browser normal gezintiler için pek uygun sayılmaz. Daha çok illegal işlerin tarayıcısı.
Diğer İnternet Tarayıcıları
1- Microsoft Edge
Windows 10 işletim sistemine sahip her bilgisayarın varsayılan tarayıcısı olarak karşımıza çıkan tarayıcı, bir zamanların Internet Explorer tarayıcısının yerini almış durumda. Birçoğumuz Microsoft Edge’yi ilk açtığımız da başka bir tarayıcı indirmek için kullanıyoruz.
Diğer tarayıcılar kadar artısı bulunmayan Microsoft Edge sıradan bir tarayıcı olarak gözünüze görünebilir. Ancak aklınızda bulunsun Benchmark testinde gösterdiği başarıyla en hızlı internet tarayıcıları kullanan kişilerin afallamasına neden olmuştur.
Microsoft Edge, Cortana özelliği ile ön plana çıkıyor. Ülkemizde henüz desteği olmayan Cortana (kişisel asistan) Edge tarayıcı ile mükemmel uyum sağlıyor.
2- Vivaldi
Vivaldi, Chromium tabanlı internet tarayıcıları arasında. Yani Chrome’un yan ürünü olarak nitelendirilebilir. Chrome’un web store’da yer verdiği hemen her uygulamaya ile uyumlu olarak çalışacak şekilde kodlanmış.
Tasarım olarak diğer tarayıcılardan farkı şu ki; gezindiğiniz web sitelerini kenar paneli olarak sabitleyebilir ve ana pencerede gezintinize devam edebilirsiniz. Bünyesinde barındırdığı dahili not alma sistemi çok işlevsel. Vivaldi ile Sekmeleri gruplar halinde birleştirip daha rahat gezinti yapmanız mümkün.