Google Adsense onayı, çoğu site sahibi için en makul gelir kaynağı sayılabilir. Bu nedenle de site sahipleri Google Adsense onayı almak için mutlaka bir dönem sitelerini Google Adsense için akredite ederler. Google’ın kalite standardının olması, diğer firmalara göre daha fazla para vermesi Adsense’i tercih etmedeki en büyük neden. Gelin Google Adsense nedir ve Google Adsense onayı nasıl alınır, ayrıntılı bir şekilde inceleyelim.
Google Adsense Nedir?
Google Adsense, blog & forum, soru & cevap gibi aklınıza gelebilecek her türlü siteye reklam veren bir platformdur. Google çatısı altında olması, tıklama başına ödeme yapması, güvenilir olması, bakiye ödemelerini aksatmaması da onun bu kadar popüler olmasının nedenlerinin başında geliyor.
Google Adsense Ne Kadar Kazandırıyor?
Google Adsense, tıklama başına ve gösterim başına kazandıran bir servis. Tıklama başına da hiç bir zaman sabit ücret vermez. Bu nedenle net tık başına ne kadar kazandırdığına dair net rakam vermek mümkün değil. Fakat ortalama 15-30 kuruş arasında kazandırdığını söylemek mümkün. Bu meblağın dönemden döneme, verilen reklam sayısına, reklam türüne göre değişebildiğini bilmeniz gerekiyor. Tık başına 1,5 lira alana da, tık başına 5 kuruş alan da görmeniz mümkün. Bu rakamın belirlenmesinde de ne tür reklamlar gösterdiğiniz, sitenizin içeriğinin ne olduğu büyük önem kazanıyor. Olabildiğince farklı türdeki reklamları sitenizde kullanmak kazancınızı artıracaktır.
Google Adsense Onay Alma İpuçları:
Google Adsense’de onay alabilmeniz için ise aslında yapmanız gereken bir kaç şey var. Bunlar;
- Özgün içerikler üretin.
- Yeterli sayıda ve uzunlukta yazılar yazın.
- Siteniz en az 6 aylık olsun.
- Tasarımınız mutlaka mobil uyumlu (responsive) olsun yada sitenizin mobil sürümü olsun.
- İletişim, gizlilik politikamız vb. sayfalar oluşturun.
- Yasaklı içerikler barındırmayın.
- Google’ın kullanım şartlarına uyun.
- Diğer reklam servislerini kaldırmayı deneyin.
Google Adsense’ye kayıt olmak her ne kadar zahmetli olsa da sonunda çabalarınıza değecek bir hizmete kavuşmuş olacaksınız. Bu nedenle biraz yazılarınıza ve sitenize dikkat ederek, biraz da sabrederek firmadan onay alabilirsiniz. İlk başvurumuzda kabul edilmeyebilirsiniz. Sitenizi yeniden inceleyerek düzeltmeniz gereken noktayı bulun ve Adsense süreci için Google’a yeniden başvurun.
Google Onay Süreci Kaç Gün Sürer?
Google Adsense onay süreci için maalesef net bir süre belirtmemiz mümkün değil. Daha önceki dönemlerde 1 ayı geçen başvuru sürecinin çok daha kısaldığını söylemek mümkün. Son zamanlarda 24 saate kadar düşen süre, özel durumlarda maksimum 15 güne çıkabiliyor.
İnternette gördüğünüz çoğu bilgi maalesef gerçeği yansıtmıyor. Örnek vermek gerekirse “eğer onay gelmesi uzun sürüyorsa kesinlikle onay alacaksınız” diye bir mantık yok.
Google Adsense Ne İster?
1. Özgün İçerik:
Google Adsense’nin en dikkat ettiği noktalardan biri kesinlikle içeriklerinizin özgün olması. Farklı sitelerden alınmış, hiç değişiklik yapılmamış içerikler Google tarafından kesinlikle reddediliyor. Bu nedenle içeriklerinizin özgün olmasına dikkat edin. Farklı kaynaklardan bilgi alırken tek kaynağa sabit kalmayıp birden fazla kaynaktan yararlanın. Yazınızda kullandığınız fotoğraflar da dikkat eden Google, dikkatini daha çok yazıların özgünlüğüne vermiş durumda.
2. Sayfalar:
Google Adsense kontrolünde Google, sitenizde bazı sayfaların olmasını ister. Hakkımda, iletişim, gizlilik politikası ve kullanım şartları sayfalarını oluşturun ve gerçekçi şekilde doldurun.
Hakkımda:
Hakkımda kısmında kendiniz ile ilgili bir kaç paragraf yazın. Bu paragraflarda mutlaka neden blog yazdığınıza da değinin. Yine aynı şekilde sitenizi neden açtığınıza, ileride bu site ile neler yapmayı planladığınıza kısa kısa değinin.
İletişim:
İletişim sayfası yine Google’nin en dikkat ettiği sayfalardan birisi. Mutlaka bir iletişim sayfası oluşturun. Yapabiliyorsanız bir iletişim formu oluşturun. Yapamıyorsanız da en azından telefon, e-posta adresi gibi bir iletişim bilgisini bu sayfaya ekleyin.
Gizlilik Politikası:
Gizlilik politikası sayfanızda çerezleri nasıl kullandığınızı, iletişim sayfası gibi sayfalardan aldığınız bilgilerle neler yaptığınıza değinin. Hem Adsense onayı almanız hem de Avrupa Birliği ülkelerinde kurallara uyan bir siteye sahip olmanız için açısından önemli.
Kullanım Şartları:
Kullanım şartları sayfasında sitenizdeki içeriği kopyalamaya veya başka sitelerde kullanmaya izin verip vermediğinizden bahsedin. Veriyorsanız hangi şartlarda izin verdiğinizi de belirtin. Eğer sitenizde yazılı içerikten başka tasarımsal içeriklere de yer veriyorsanız kullanım koşullarını bu sayfada belirtin.
3. Reklam Yerleşimine Uygun Site Tasarımı:
Tabi ki en önemli noktalardan birisi de bu. Sonuç olarak Adsense bir reklam firması ve reklamlarının sitenizde nasıl görüneceğine büyük önem gösterir. Her zaman reklam yeri olan, reklamları düzgün ayarlanmış, içerik ve reklam yerleşimi yeterli oranda yapılmış sayfalar oluşturup o şekilde başvurun. Reklam yeri olmayan veya tamamen reklama boğulmuş sayfalar ile başvuru yapmayın.
4. Telif Hakkı İçeren İçerik Bulunmaması:
Birinci maddeye değineceğiz. Aslında en önemli nokta telif hakkı olan hiç bir içeriğin (yazı, resim, video, müzik vb.) sitenizde olmaması gerekir. Bu sadece Adsense onayı almak için değil aynı zamanda başınızın ileride belaya girip telif yasaları ile uğraşmamanız için de dikkat etmeniz gereken noktalardan biri.
5. Sitenin İçeriği ve Yazı Sayısının Yeteri Düzeyde Olması:
Adsense reklam gösterirken site içeriğiniz ile uyumlu reklamlar gösterir. Bu nedenle belli bir yazı sayısı olması ve bu yazıların da belirli uzunlukta olması gerekmekte. Sabit bir sayı olmasa da 100’den fazla yazı ve yazı başı en az 200 kelime olmasına dikkat edin. Tamamen resimlerden, videolardan oluşan bir siteniz varsa onay alma süreciniz zorlaşacaktır. Bu nedenle tamamen resim ve müzik gibi içerikler paylaşıyorsanız bile altlarında birer paragraflık açıklamalar mutlaka ekleyin.
Google Adsense, başlangıçta bakınca çok şey istiyor gibi dursa da aslında bunlar hem reklam vereni hem de yayıncıyı koruması için yapmak zorunda olduğu gereklilikler. Bu kadar çok şart koyması da aslında ne kadar güvenilir olduklarını, bu işi ne kadar ciddiye aldıklarını gösteriyor.
2 yorum
Google Adsense Nasıl Alınır sorusu için güzel bir anlatım olmuş. Teşekkür ederiz.
Yorumunuz için ben teşekkür ederim 🙂