Sinopsis nedir sorusuna en kısa cevap olarak, bir filmin senaryoya dökülmeden önce hazırlanan bir sayfalık özet hikayesine denir. Bir arkadaşınıza filminizi anlatır gibi bir kağıda dökülen bir sayfalık yazılar, filmin konusundan ve içeriğinden bahseder. Detaylı bir tretmandan ya da asıl senaryodan birçok farkı vardır. Örneğin sinopsiste diyaloglar yer almaz. Ya da karakterlerin detaylı incelemesine yer verilmez. Sadece filmin konusu hakkında bir sayfalık bir özet yer alır. Sinopsis örnekleri üzerinden de bakacağımız bu yazıda amacımız sinopsisin DVD arkası yazılarından farkını irdelemek ve birçok kişinin yanlış bildiği bilgileri düzeltmek.
Hayal gücü insana göre değişen bir yetenektir ve birçok kişi kendisinin çok üst düzey bir hayal gücüne sahip olduğunu düşünür. İzlediği bir filmin neler değişerek daha iyi olabileceğini ya da izlediği bir dizinin eksik taraflarını hep kendi içerisinde sorgular. Birçok kişi farklı işlerle uğraşsa da kendisinin de bir film yazabileceğini düşünür. İşte böyle bir anda ilk merak ettiği şey bir filmin yazım aşamasındaki başlangıçtır. Bir filmin ilk aşamasının sinopsis olduğunu öğrenen insanlar hemen sinopsis örnekleri araştırır ve kendi senaryosunu yazma çalışmalarına başlar.
Sitelerin çoğunda sinopsisler, DVD arkası yazılarına benzetilir. Fakat DVD arkası yazıların sadece olaya dair ufak bilgi verir. Sinopsis ise olayın başını ortasını ve sonunu tamamen anlatır. Tabii ki bir DVD arkası yazısında olayın sonuna dair bilgilerin yer aldığını göremezsiniz. Çünkü DVD arkası yazıları izleyiciler içindir. İzleyiciler bu yazıları okuyarak film hakkında ufak bilgiler edinir ve filmin akışı öğrenir sonunu merak eder. Fakat DVD arkası yazısının izleyiciler için olması gibi sinopsis senarist, yapımcı ve yönetmenler içindir. Bir senarist uzun bir senaryo yazmadan önce onun bir sayfalık özetini kağıda döker ve yapımcı ile yönetmenlere sunar. Beğenildiği takdirde sinopsisin biraz daha uzunu olan tretmanı yazmaya başlar. Bu da beğenilip onaylandığı takdirde senaryo çalışmalarına başlar ve bir sayfalık bir sinopsis örneğinden ortaya koca bir film çıkar.
Sinopsis Örnekleri
Senaryo yazmak için kolları sıvadıktan hemen sonra ilk olarak sinopsisin ne olduğunu öğrenilir. Ardından sinopsis yazmak için harekete geçen birinin yapacağı ilk şey sinopsis örnekleri bulmak olmalı. Bu sayede gördüğü örneklerle bilgisini pekiştirip kendi sinopsisini yazabilir. Sadece uzun metrajlı filmler için değil kısa metrajlı filmler için de kısa film sinopsis örnekleri okuyarak kendi filmini tasarlamaya başlar.
Kısa matrajlı bir filmin sinopsis örneği de 70 bölümlük bir dizinin sinopsis örneği de 1 sayfa tutabilir. Çünkü amaç yalnızca hikayenin özetini anlatmaktr. Gelin sizlerle hızlı bir şekilde kısa film sinopsis örneği yazalım ve bilgimizi pekiştirelim.
Sinopsis Örneği – Avuntu
Buğra, mutfaktan elinde tabaklarla yemek hazır diyerek salona doğru mutlu gider. Çok güzel mumlarla süslenmiş masada sevgilisinin önüne yemeği koyar. Ama sevgilisi görülmez. Sevgilisinin önündeki yemek kendi tabağındakine göre daha azdır. Kamera hep Buğra’yı gösterir. Mutlu bir şekilde yemeğini yiyerek şirkette o gün başına gelenleri anlatır. Kendi yemeği bitince boş tabağı sevgilisinin önüne koyar ve onun tabağını alıp yemeye devam eder. Biraz yedikten sonra tabakları alır. Mutfakta iki tabağı durularken film izleme planı yapar. Bilgisayarda film açar ve filmi izlerler. Kamera sadece Buğra’nın film izleyişini gösterir. Seyirci yanında biri olduğuna emindir ama. O ölçeklerle çekim yapılmıştır. Film biter ve Buğra sevgilisiyle film hakkında yorumlama yapar. Sonrasında Buğra esner ve uykusu geldiğini söyleyerek hareketlenir. Elini sevgilisinin olduğu yere doğru atar. Kamera pan yaparak onu izler ve sevgilisinin çerçeve içerisindeki fotoğrafını alıp yatağa doğru gider. Kamera arkadan onların gidişini izler. Buğra kolunun arasına sevgilisinin fotoğrafını almıştır sanki gerçekten yanındaymışçasına. Odasına gider sevgilisinin fotoğrafını yatağının yanındaki komodinin üzerine koyup ona iyi geceler der ve gece lambasını kapatır.
Bu sinopsis örneğinde gördüğünüz gibi filmin başı, ortası, sonu, konusu, ana fikri, teması ve olacaklar tamamen verildi. Fakat herhangi bir diyaloga ya da detaylı çekim açılarına, çekim ölçeklerine yer verilmedi. İşte bu kısımda tretman aşaması başlar. Eğer yazar filmini çekmek isteyecekse içerisinde diyalogların, çekim açılarının da yer aldığı 15-20 sayfalık bir tretman yazmaya başlar. Ondan sonra ise karakterlerin giyeceği kıyafetten yiyeceği yemeğe kadar planlanmış, mekanların, kostümlerin de içerisinde yer aldığı 100 – 120 sayfalık senaryo yazılmaya başlar. Ama yine de tüm filmin bir sinopsisten çıktığını unutmamak gerekir.