19 Ağustos Dünya Fotoğrafçılık Günü neden önemli? Hayatımızın her anını ölümsüzleştirme ve anı saklama merakımız günümüzde kolay erişebildiğimiz bir teknoloji olsa bile geçtiğimiz yüz yıllarda fotoğraf ve fotoğrafçılık aslında zorlu süreçlerden geçti. Analog diye tabir edilen kimyasal dönem yerini dijital diye tabir edilen yeni nesil fotoğrafçılığa bıraktı. Öyle ki fotoğraf artık bir cep telefonu mesafesinde.
Dünya Fotoğrafçılık Günü
Bugün kişiselleştirdiğimiz bir etkinlik olan fotoğraf çekmek, aslında zamanında bilim insanlarının belge niteliği taşıması için tasarladığı bir makinenin ürünü. İşte bu fikrin hatırlandığı, fotoğrafçılık tarihinin önemli günlerinden biri olan 19 Ağustos Dünya Fotoğrafçılık Günü, fotoğrafçılığa gönül vermiş ve merakı olan herkes tarafından her yıl anılmakta. Fotoğraf tarihinin önemli günlerinden olan fotoğrafçılık günü tarihi hakkında detaylı bilgiyi bu yazımızda bulabilirsiniz.
Fotoğrafın Bulunuşu
Bir anı yakalamak için öncelikle o anın alternatifini oluşturmak isteyen bilim insanları, bu fikri Karanlık Kutu, Işığı Toplayan Kutu ya da Camera Obscura adı verdikleri aletle oluşturabileceklerini bulmuşlar. MÖ. 5. yüzyılda yaşamış olan Çinli filozof Mo Ti, karanlık kutu aracılığıyla görüntüyü elde eden ilk bilim insanlarındandır. Müslüman bilim insanı İbn-i Heysem de 10. yüzyılda Camera Obscura üzerinde çalışmalar yapmış, ışığın doğrusal yayıldığını tespit ederek görüntüyü oluşturmuş ve Camera Obscura’nın çalışma prensibini bilimsel olarak açıklayan ilk bilim insanı olmuştur.
Karanlık Kutu olarak bahsedilen Camera Obscura, yaygın ilk kullanımına 17. ve 18. yüzyıllarda ulaşmıştır. Zamanın ressamlarının ve bilim adamlarının çalışmalarında kullandığı bu aygıt, yine bu zaman diliminde kabul görmüş ve duyurulmuştur. Zamanında görüntüyü oluşturmak üzere çalışan bilim insanları görüntünün yakalanmasın için yine aynı çabayı göstermiş ve fotoğrafın bulunuşu böyle başlamıştır.
Öncelikle Camera Obscura aracılığıyla oluşturulan görüntü bir yüzeye bağlanmalı ve korunmalıdır. Bunun sağlanması için kimya biliminden faydalanılmış ve ışığın etkilendiği maddeler aracılığıyla oluşturulan görüntünün izleri yakalanmıştır. Işıktan etkilenen madde olan gümüş klorür aracılığıyla oluşturulan yüzeylere, ışık ile yansıtılan nesnelerin siluetleri fark edilmiştir ve bu çalışmalar aslında fotoğrafın bulunuşuna zemin hazırlamıştır.
19 Ağustos Dünya Fotoğrafçılık Günü Anlamı
Tarihte ilk fotoğrafı yakalayan kişi Fransız mucit Nicéphore Niepce’dir. Bu fotoğraf 1822 yılında yakalanmış ve Le Gras’daki Pencereden Görünüm olarak bilinmektedir.
İlerleyen yıllarda Niepce ile beraber çalışmaya başlayan Daguerre, Niepce’in çalışmasını ileriye taşımıştır. Daguerre tarafından yakalanan Temple Bulvarı, bir insan tarafından çekilen ilk fotoğraf niteliğindedir. Fotoğrafın oluşturulma süreci uzun olduğu için sadece sabit kalan nesneler yakalanabilmiş, keza bulvar yoğun olmasına karşın insanların sürekli hareketleri maalesef görüntülenememiştir. Yalnızca uzun süre boyunca hareket etmeyen ve ayakkabısını cilalatan bir kişi sol altta görüntüde yer alabilmiştir.
1833 yılında Niepce hayatını kaybettikten sonra çalışmalara tek başına devam eden Daguerre, 7 Ocak 1839 tarihinde Fransız Bilimler Akademisi aracılığıyla dagerreyotipi’yi tanıtmıştır. Buluşun tanıtılmasını izleyen birkaç aylık süreçten sonra 19 Ağustos 1839 tarihinde dagerreyotipi patenti Fransız Hükümetinin ricası ile istenmiş ve tüm dünyanın kullanımına açılmıştır. Bu tarih 19 Ağustos Fotoğrafçılık Günü olarak tarihe geçmiştir.