Android telefona format atma nasıl yapılır? Android kullanıcıları maalesef zaman zaman cihazlarına zararlı dosya bulaşması, zamanla cihazın yavaşlaması veya cihazınızı satma durumu gibi farklı sebeplerden format atma ihtiyacı duyar. Format atarken dikkat etmemiz gereken en önemli konu format sırasında verilerimizin kaybolmamasıdır. Peki, Android telefona format atma ve dikkat edilmesi gereken adımları neler?
Format atma yöntemlerine geçmeden önce verilerimizi güvenli bir şekilde yedekleme yöntemlerine göz atalım.
Veri Yedekleme Yöntemleri
1. Rehber Yedekleme
Rehber yedekleme işlemini yıllardır sorunsuzluğu ile kendini kanıtlamış Mc Backup uygulaması ile yapmanızı öneriyoruz. Tek yapmanız gereken buradan uygulamayı indirip açmak ve “Yedekle” tuşuna basmak. Daha sonra uygulama tüm rehberinizi .vcf uzantılı bir dosyaya dönüştürüyor. Dosyayı kendinize mail atmanız yeterli. Rehberinizi format attığınız cihaza tekrar yüklemek için mailinizden indirmeniz yeterli rehberiniz otomatik olarak yüklenecektir.
2. Mesajları Yedekleme
Android telefona format atma işleminden önce mesajlarınızı yedeklemek isteyebilirsiniz. Mesaj yedekleme işlemi için en kolay ve güvenli yedekleme yöntemi olarak SMS Backup & Restore uygulamasını buradan indirebilirsiniz. Uygulamayı açtıktan sonra sol üst kısımda yedekleme menüsü içinden “Yedekle” tuşuna basmalısınız. Ekrana küçük bir kutucuk gelecektir burada yedeğiniz için isim belirlemelisiniz. Daha sonra yedek dosyanızı mailinize, bilgisayarınıza veya herhangi taşınabilir depolama birimine aktarabilirsiniz. Format işleminden sonra uygulamayı tekrar yükleyip “Geri Yükle” sekmesi ile yedek dosyanızı seçip mesaj yedeğinizi geri yükleyebilirsiniz.
3. Fotoğrafları Yedekleme
Cihazımızdaki fotoğrafları bilgisayar veya harici bir depolama alanına taşıyabiliriz bunun yanında Google Fotoğraflar uygulaması ile Gmail hesabınız üzerine yedekleme yapabilirsiniz. Uygulamayı buradan indirebilirsiniz.
Android Telefona Nasıl Format Atılır?
1. Soft Format (Fabrika Ayarlarına Dönme)
Android telefona format atma işlemlerine artık başlayabiliriz. Ve ilk yöntem soft format. Bu yöntemi kişisel dosyalarınız silinmeden yalnızca telefon veya tabletinizin eskiye göre daha yavaş çalışması gibi durumlarda kullanabilirsiniz.
- İlk adımda cihazınızın “Ayarlar” menüsüne gidiyoruz.
- Burada “Yedekle ve Sıfırla” menüsüne giriş yapıyoruz.(Cihaza göre farklılık gösterebilir.)
- “Fabrika Verilerine Sıfırla” sekmesine tıklamanız yeterli.
Bu işlem telefonunuzdaki uygulamaları, uygulama verilerini ve diğer kişisel olmayan verileri temizlemek için uygulanır.
2. Hard Format (Tüm Verileri Silme)
Android telefona format atma yöntemlerinden bir diğeri ve en çok tercih edileni hard format. Bu yöntemi cihazınızdan tüm kişisel verileri ve uygulamaları kısacası tüm dosyaları silmek için kullanabilirsiniz. Android işletim sistemli cihazınızda büyük bir problem ile karşılaşmadıysanız bu yöntemi önermiyoruz.
- Öncelikle telefonunuzu kapatın.
- Güç ve ses açma tuşlarına aynı anda basılı tutun. (HTC marka cihazlarda ses kısma tuşu olabiliyor.)
- Karşınıza “Kurtarma Modu (Recovery Mode)” ekranı çıkacak.
- Burada ses açma ve kısma tuşları ile yukarı aşağı menüler arası gezebilirsiniz.
- “Wipe data / factory reset” seçeneği üzerine gelip güç tuşu ile bu seçeneği seçiyoruz.
- Sonraki ekranda “Yes” seçeneğini güç tuşu ile seçiyoruz.
- Format işlemi sona erdikten sonra tekrar “Kurtarma Modu” açılacak burada “Reboot System Now “ seçeneğini güç tuşu ile seçiyoruz.
- Cihazınız yeniden başlayacak ve telefon normal şekilde başlangıç ekranında açılacak.
Android telefona format atma konusunda yada farklı konular için sitemize göz atmayı ve her gün ziyaret etmeyi unutmayın. Düşüncelerinizi bizimle yorumlar kısmında paylaşabilirsiniz.