Cep telefonu firmalarının satış stratejisinden dolayı mobil cihazlar zamanla yavaşlamakta ve kullanıcıların Android telefonları hızlandırma yöntemlerini uygulama zorlamaktadır. Firmaların asıl amacı yavaşlayan cihazlarla kullanıcıyı bıktırarak yeni cihaz almalarını sağlamaktır. Yavaşlamanın temel sebebi bu olsa da, kullanıcı kaynaklı sorunlar sebebiyle de cihazlar yavaşlayabiliyor. Bu yazımızda Android işletim sistemine sahip cep telefonlarını hızlandırmanın yöntemlerinden bahsedeceğiz.
Uygulamalar ve Önbellek
Android telefonları hızlandırma yönteminin başında yüklenen uygulamaların önemi büyük. Uygulamalar RAM ve İşlemci tüketimi yaptığı gibi uzun kullanımda da belleği şişirmektedir. Önbellek, uygulamaların kullanıcı verilerini ve işlemlerini kaydederek uygulamanın daha iyi çalışmasına yaramaktadır. Önbellek boyutu arttıkça cihazlar yavaşladığı için haftalık olarak önbellek temizlenmelidir.
Önbellek Temizleme İşlemi
Ayarlar – Hafıza – Önbelleklenen Veriler kısmına tıkladıktan sonra silme işlemini onaylayın.
Gereksiz Dosyalar ve Uygulamalar
Cep telefonlarını yavaşlatan bir diğer sebep ise sahip olunan dosyalar ve gereksiz uygulamalardır. Her uygulama boyutu önemli olmadan cihazda yer kaplamaktadır. Bu yüzden gereksiz veya kullanılmayan uygulamalar kaldırılmalıdır. Bu uygulamalara Android ile birlikte gelen ve hiç kullanılmayan uygulamalarda dahildir. Bu uygulamaları da ayarlar kısmından kapatabilirsiniz.
Müzik, Video ve Fotoğraf gibi dosyalarında gereksiz olanları temizlenmelidir. Whatsapp arkadaş gruplarında fotoğraf ve video gibi paylaşımlar sıklıkla yapıldığı için bu durum cihazları olumsuz etkilemektedir.
Yukarıda bahsettiğimiz tüm dosyalar bilgisayarda veya harddisklerde yedeklenebilir. iPhone cep telefonlarına oranla Android cihazlar çok daha kolay uyum sağladığı için bu cihazlardaki dosyalar daha rahat yedeklenmektedir.
Chrome Uygulaması
Android cihazlarda genellikle Chrome kullanılmaktadır. Uygulama genellikle “Veri Tasarrufu” kısmı aktif olarak yüklenmektedir. Eğer aktif değilse, Chrome uygulaması açıldıktan sonra sağ üstteki simgeye tıklayın. Ayarlar ve Veri Tasarrufu kısmına gelin ve tasarrufu onaylayın.
Chrome son zamanlarda fazla RAM tüketimi sebebiyle eleştiriliyor. Chrome tarayıcısına alternatif olarak Opera gayet iyi bir tarayıcıdır. Daha az RAM tüketimi ile ön plana çıkan bu tarayıcının en önemli özelliği eklentiye ihtiyaç duymadan “VPN” uygulamasına sahip olmasıdır. Opera ile birlikte ek bir VPN uygulamasına sahip olmadan birçok site gezilebilir.
Optimizasyon Araçları
Optimizasyon yani cihazın daha iyi kullanılmasına sebep olan uygulamalar sayesinde de Android cihazlar hızlandırılabilir. Bu araçların başında ise Advanced Mobile Care gelmektedir. Bu uygulama ile birlikte pil tasarrufu, oyun desteği ve hızlı tarama gibi özellikler rahatlıkla kullanılabilmektedir.
Widget
Cihazların ana ekranında yer alan uygulamalar veya Widget eklentileri de cihazları yavaşlatan bir başka sebeptir. Bu uygulamalardan dolayı cihazlar gereksiz yere yavaşladığı için ana ekranda sadece sık kullanılan uygulamalar yer almalıdır. İkinci veya üçüncü sayfada uygulamalar yer alıyorsa bunlar kapatılmalıdır. Ekrana basılı tutmak ise bu uygulamaları kaldırmak için yeterlidir.
Yazılım Güncellemesi ve Lite Uygulamalar
Android telefonları hızlandırma yazımızda son yöntem güncellemeler ve büyük markaların lite sürüm uygulamaları. Android güncellemeleri genel anlamda iOS’a oranla çok daha başarılıdır. En azından bu sürümler telefonu yavaşlatmaktan ziyade birçok hatayı önlemeye yönelik çıkarılmaktadır. Bu sebeple cihazları güncel tutmak, hızlandırmanın basit bir yöntemidir.
Lite uygulamalar bazı firmaların uyguladığı başarılı bir stratejidir. Facebook ve Facebook Lite arasında büyük bir kaynak tüketimi farkı bulunmaktadır. Eğer cihazınız ağırsa veya ağırlaşmasını istemiyorsanız Lite uygulamalar kullanmaya çalışın. Bu uygulamalar görece basit olsa da çok daha hızlı çalışmaktadır.