Dmitri Mendeleev kimdir? Mendeleev’in dileği, periyodik yasayı keşfetmesine ve periyodik tabloyu yaratmasına yardımcı olmuştur. Periyodik tablosunu kullanarak Mendeleev yeni kimyasal elementlerin varlığını ve özelliklerini öngörmüştür. Bu elementler keşfedildiğinde, bilim tarihindeki yeri güvence altına alınmıştır.
Hayatı ve Eğitim Dönemi
Dmitri Ivanovich Mendeleev, 8 Şubat 1834’te Rus Sibirya eyaletinde bulunan Verkhnie Aremzyani’de doğdu. Geniş bir ailesi vardı. Tam olarak kesin olmamasına rağmen, 16 erkek ve kız kardeşe sahiptir. Babası, Saint Petersburg’un ana pedagojik enstitüsünde (öğretmen eğitim kurumu) mezun olmuş bir öğretmendi. Dmitri’nin babası körleştiğinde annesi, babası tarafından başlatılan ve daha sonra kapatılan bir cam fabrikasını yeniden açtı. Dmitri, 13 yaşındayken babasını kaybetti ve 15 yaşındayken cam fabrikası yandı.
16 yaşındayken Rusya’nın başkenti olan Saint Petersburg’a taşındı. Babasının eski kolejinde bir yer kazandı, çünkü kolej başkanı babasını tanıyordu. Orada öğretmen olmak için eğitim aldı.
20 yaşındayken Dmitri Mendeleev sözlerini ve orijinal araştırma makalelerini yayınlıyordu. Tüberkülozdan muzdaripti ve sık sık yatakta çalışmak zorunda kalıyordu. Kontrol edilemeyen mizacının bazı öğretmenleri ve arkadaşları arasında popüler olmamasına rağmen, yılın en iyi öğrencisi olarak mezun oldu.
21 yaşındayken Kırım’da fen eğitimi aldı, ancak kısa bir süre sonra St. Petersburg’a döndü. Orada St. Petersburg Üniversitesi’nde kimya alanında yüksek lisans eğitimi aldı ve 1856 yılında derece ile tamamladı.
Dmitri Mendeleev ve Kimya
Dmitri Mendeleev kimdir? Hem bir öğretmen hem de bir akademik kimyacı olarak eğitilmişti. Almanya’nın Heidelberg kentinde 1859 ve 1860 yıllarında, Heidelberg Üniversitesi‘nde Robert Bunsen ile kısa bir süre çalışmak için iyi bir fırsat yakaladı. 1860 yılında Mendeleev, Almanya’nın Karlsruhe kentinde düzenlenen ilk uluslararası kimya konferansına katıldı.
Konferans, Mendeleev’in periyodik tablodaki nihai gelişmesi, atom ağırlıklarını belirlemesini ve standartlaştırılmış bir yöntem üretmede önemli bir rol oynadı. Mendeleev’in periyodik tablosu, bu standart atom ağırlıklarına dayanıyordu. Konferansta ayrıca Avogadro’nun aşağıdakileri belirten yasasını da öğrendi.
Aynı hacimde, sıcaklıkta ve basınçta bulunan tüm gazlar aynı sayıda molekülü içerir.
1861’de Teknik Enstitüsünde öğretmek üzere Saint Petersburg’a döndüğünde, Mendeleev kimya bilimi hakkında daha da tutkulu hale geldi. Rusya’nın bu alanda Almanya’nın gerisinde kalmasından endişe ediyordu. Rus dili kimya ders kitaplarının bir gereklilik olduğunu ve bunun hakkında bir şeyler yapmaya kararlı olduğunu düşündü. Yoğun bir şekilde çalışan 27 yaşındaki kimyager sadece 61 gün içinde 500 sayfalık bir ders kitabı yazdı. ‘‘Organik Kimya’’ üzerine yazdığı kitap ile Domidov Ödülü’nü kazandı ve Mendeleev’i Rus kimya eğitiminin ön saflarına taşıdı.
Mendeleev bir öğretmen ve öğretim görevlisiydi. 1867’de henüz 33 yaşındayken Saint Petersburg Üniversitesi’nde Genel Kimya Kürsüsü’ne kadar birçok akademik pozisyonda bulundu.
Bu prestijli konumda, Rusya’da kimyayı geliştirmek için 1869’da Kimya İlkelerini yayınlamak için bir kez daha kitap yazmaya karar verdi. Bu kitap sadece Rusça da popüler olmadı, aynı zamanda İngilizce, Fransızca ve Almanca çevirilerinde de yer oldukça ilgi gördü.
Periyodik Tablo
Dmitri Mendeleev kimdir? Periyodik tablonun yaratıcısı. Kimya gözlemlerinin ve keşiflerinin bir başlangıcıydı. Mendeleev daha iyi ve daha temel ilkelerin bulunabileceği düşünüyordu; 1869’da Kimya İlkeleri hakkında yazdığı ikinci kısma başladığında bundan emindi.
Kimyanın kalbinde elementler vardı. Mendeleev, onları mantıklı bir şekilde organize etmenin bir yolunu bulabilir mi diye merak ediyordu. Bilinen 65 elementin isimlerini, kartlar gibi, her karttaki bir eleman gibi yazdı. Daha sonra atomik ağırlık da dahil olmak üzere kartındaki her elementin temel özelliklerini yazdı. Atomik ağırlığın bir şekilde önemli olduğunu gördü. Elementlerin davranışları atom ağırlıkları arttıkça tekrarlanıyor gibiydi, ancak tabloyu göremiyordu.
Uyuduğu zamanlarda bilinçaltının onun için problemleri çözdüğünü fark etti. Şimdi elemanların izlediği deseni biliyordu. Sonra, “Bir rüyada, tüm elemanların gerektiği gibi yerine oturduğu bir masa gördüm. Uyanıp hemen bir parça kağıda yazdım.” diye ifade etmiştir.
Mendeleev’in Periyodik Tablosu Neden Başarılı Oldu?
Dmitri Mendeleev Kimdir? Sadece periyodik tablonun mucidi değildi. Ayrı zamanda Bilimdeki birçok keşifte olduğu gibi, bir kavramın keşif için olgunlaştığı bir zaman vardır ve bu 1869’daki periyodik tablodaki durumdur. Tahmin ettiği yeni unsurlar keşfedildikçe, Mendeleev’in bilimsel ünü daha da yayıldı. 1905 yılında, İngiliz Kraliyet Derneği en yüksek onurunu, Copley Madalyasına layık görüldü ve aynı yıl Kraliyet İsveç Akademisi‘ne seçildi.
Matematik dehası George Boole hakkında bilgi için tıklayınız.