Düzce, Türkiye’nin Batı Karadeniz bölgesinde bulunmakta. Hala nereye bağlı diye aratılsa da aslında 9 Aralık 1999’da Bolu ilinden ayrılarak bağımsız bir il oldu. 2019 verilerinde nüfusu 387.844 şeklinde geçer. Karadeniz bölgesinin kıyı kesimlerinde görülen, yağışlı ancak sert olmayan bir iklime sahip. Düzce nerede, gezilecek yerleri, ilçeleri ve çok daha fazlası içeriğin devamında.
Düzce Nerede, Hangi Bölgede?
Batı Karadeniz bölgesinde yer alan Düzce’de, Karadeniz iklimi etkili olsa da komşu olduğu Marmara ikliminin de etkisi görülür. Düzce nerede merak edenler için, Zonguldak gibi önemli bir sanayi kenti ile Sakarya arasında olan ve iki şehir arasında bir köprü görevi görerek önem kazandığını belirtmek gerek.
Düzce’nin Off Road, dalış, sandal yarışı gibi birçok farklı etkinlik imkanı sunması, doğa sporları severler arasında popüler olmasını sağlamakta. Bu yarışlara katılmak ya da yarışları izlemek isteyen kişiler, Düzce’ye giderek eğlenceli doğa sporlarının tadını çıkarabilir.
Düzce nerede sorusu tarih severler için de merak konusu. Çünkü Düzce bünyesindeki antik tiyatrosu, tanrıça heykeli ve antik kenti ile, Hititlerden Bizans’a kadar pek çok dönemin etkisini de taşımakta. Düzce’ye yolu düşenlerin, tarihin dokunduğu bu kentteki kalıntıları mutlaka görmesi gerek.
Düzce’ye nasıl gidileceği ve çok daha fazlası hakkında bilgi vermeden önce Düzce ilçeleri neler bakmakta fayda var.
İlçeleri
Düzce’nin idari yapısı 278 köy, 114 mahalle ve 2 belde, merkez ve 7 ilçeden oluşmakta. Merkeziyle birlikte 7 ilçesi şu şekilde:
- Düzce (il merkezi)
- Akçakoca
- Cumayeri
- Çilimli
- Gölyaka
- Gümüşova
- Kaynaşlı
- Yığılca
Nasıl Gidilir?
Son zamanlarda popülerliği giderek artan Düzce’ye nasıl gidilir sorusu merak konusu oldu. Düzce, D – 100 ile TEM üzerinde olduğu için ulaşımı her açıdan mümkün. Düzce’ye arabayla kara yolu ulaşımı her anlamda kolay, çünkü ülkenin neredeyse her yerinden geçen önemli karayolları buradan da geçiyor. Ancak Düzce’ye uzak bir şehirden gidilecekse Ankara, İstanbul gibi havalimanı olan alanlardan geçiş sağlanabilir. Tren ile Düzce ulaşımı henüz mümkün değil ancak İzmir, Bozüyük gibi istasyonlardan Düzce’ye ulaşım imkanı var.
Düzce’nin önemli şehirlere olan uzaklığı şu şekilde:
- Düzce – İstanbul arası 217 km
- Düzce – Ankara arası 236 km
- Düzce – Antalya arası 639 km
- Düzce – Adana arası 722 km
- Düzce – Artvin arası 1084 km
- Düzce – Bolu arası 45 km
Ne Zaman Gidilir?
Düzce‘ye gitme planı yapan kişilerin en merak ettiği konu ne zaman gidilir oluyor. Çünkü her bölgenin kendine has güzelliklerini sunduğu bir dönemi var. Düzce‘ye tatil yapma amaçlı gidilecekse, bu mutlaka yaz aylarında olmalı. Özellikle spor etkinliklerinin çoğu yaz aylarında yapıldığından, bu dönemde pek çok etkinliğe denk gelmek mümkün.
Şehirde hem Marmara hem de Karadeniz ikliminin etkileri görülse de, çoğunlukla Karadeniz ikliminin varlığı hissedilir. Ancak yaz aylarında 2 ay kada bir süre de yağışsız geçmekte. İlkbahar aylarında yağış oranları artan şehrin yağışlarına kış aylarında soğuklar da ekleniyor. Bu durumda, ilkbahar ve kış aylarında şehrin önemli antik kalıntılarını ziyaret etmek zorlaşmakta.
Antik kentleri görmek, denizden yararlanmak ve spor faaliyetlerine katılmak için şehri yazları ziyaret etmekte fayda var. Öğrenci popülasyonu da olan şehir, yazın daha sakin olmakta. Şehirde önemli eğlence noktaları da mevcut ve hepsi yazın oldukça canlı. Kısacası Düzce’ye ne zaman gidilir sorusunun yanıtı kesinlikle yaz mevsimi şeklinde yanıtlanır.
Gezilecek Yerler
Düzce’de gezilecek yerler, şehrin küçük olmasına rağmen o kadar çok ki, yorulmadan ve sakin bir şekilde gezmek için 4 gün ayırmak gerek. 1 hafta, Düzce ile ilgili görülmesi gereken alanların tümünü görmek ve Düzce kentini yakından tanımak için yeterli olacak. Sıralaması yapılacak olursak ilk görülmesi gereken yerler:
- Samandere Şelalesi Tabiat Anıtı
- Konuralp Müzesi
- Akçakoca Ceneviz Kalesi
- Fakıllı Mağarası
- Kurugöl Kanyonu
- Akçakoca Merkez Camii
- Güzeldere Şelalesi
- Pürenli Yaylası
- Bakacak Şelalesi
- Efteni Gölü
- Melen Çayı şeklinde sıralanabilir.
1 haftadan uzun süre kalınacaksa gezilecek yerler için plana aşağıdaki eklemeleri yapmak mümkün.
- Aktaş Şelalesi
- Cumayanı Mesire Alanı
- Tahirli Şelalesi
- Aydın Pınar Şelalesi
- Hemşin Köyü Camii
- Odayeri Yaylası
- Kardüz Yaylası
- Tarihi Orhangazi İlköğretim Okulu
Düzce’nin antik yapısı ve doğasıyla birlikte görülmeye değer tarihi güzellikleri ise:
- Prusias Ad Hypium (Konuralp) antik kenti,
- Tanrıça Tyche heykeli,
- Roma Köprüsü,
- Antik Tiyatro (40 Basamaklar) şeklinde sıralanabilir.
Şehir İçi Ulaşımı
Düzce’de şehir içi ulaşımı, TEM ve D – 100 yollarının yakınlığı ve şehrin havaalanı merkezlerine uzak olmaması sayesinde kolay sağlanmakta. Düzce’ye karayolu ulaşımının kolaylığı şehir içi ulaşımı da olumlu etkilemekte. Şehir içinde bir noktadan başka bir noktaya gitmek için belediye otobüsleri, dolmuşlar ya da taksiler kullanılabilir.
Düzce’de son dönemde şehir içi ulaşım için Moovit adı verilen bir sistem geliştirildi. Kullanıcıların da memnun olduğu bu sistem, kişilerin belediye araçlarının konumunu takip edebilmesini sağlıyor.Araçların sefer saatleri gidiş güzergahları ve uğradıkları duraklar, sistem üzerinde harita ile gösteriliyor.Ücretsiz olan Moovit uygulaması, akıllı telefonlar ve tabletlerde rahatlıkla kullanılırken, gidilecek nokta yazıldıktan sonra kullanıcıya en yakın durak ve geçilecek hat bilgilerini de sunmakta.
Tarihi ve aynı zamanda da spor imkanı sağlayan alanlara dolmuşlar ile ulaşım sağlamak mümkün. Bu alanlara düzenli seferler yapan dolmuşlar, sabahın erken saatlerinden gece 12’ye dek aktif olarak çalışıyor. Gidilecek alanlarda daha uzun süre kalınacaksa, bir oto galeriden araç kiralanabilir ya da taksi kullanılabilir.
Düzce genel anlamda ulaşım açısından pek çok alternatifi olan bir şehir. Üniversitesinin olması şehri daha dinamik bir hale getirirken, ulaşım alternatifleri de arttırıyor.
Otel Seçenekleri
Düzce’ye gidenlerin orada geçireceği zaman kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Kişilerin her durumda konaklama konusunda bir alternatifinin olması şart. Burada devreye oteller girmekte. Ancak spor severlerin, festival severlerin ve gezginlerin buluşma noktası olan Düzce, kalacak yer açısından çok fazla seçenek sunamamakta. Bu nedenle aşağıda bulunan ve sayıca kısıtlı olan otelleri kişilerin öncelikleri arasında yer almakta.
Düzce otelleri hem konfor hem de ulaşım açısından ele alındığında 11 özel otelden bahsetmek mümkün.
- Fenerbahçe Serkan Acar Rest & Sport Topuk Yaylası
- Hotel Almina Park
- Grand Beyaz Saray Otel
- Otel Düzce Sürur
- Turan Otel
- Gösterişli Otel
- Otel Düzce
- Sivrikaya Hotel
- Otel Vadi
- Otel Akçakoca
- Akçakoca Poyraz Otel
- Öğretmenevi Otel
Otellerde ücretlerin değişiklik gösterebildiğini söylemek mümkün. Ancak ücretlerin 2018 – 2019 yıllarında ortalama 80 – 250 tl arasında değiştiği söylenebilir. Konaklama tipinin de fiyatı etkileyen kriterler arasında olduğunu eklemekte fayda var.
Otellere özellikle festival dönemlerinde gidilecekse mutlaka önceden bir iki otele rezervasyon yaptırmak gerek. Aksi halde ulaşım ve konaklama konusunda sorunlar yaşanabilir. Yoğunluk nedeniyle bazı durumlarda yapılan rezervasyonlar iptal dahi edilebiliyor. Bu duruma karşın mutlaka bir alternatifin olması gerek. Düzce ilçelerinde ve merkezinde bulunan pek çok pansiyon da seçenekler arasında.
Ne Yenir? Yöresel Yemekler
Türk mutfağı dünyanın en büyük ve en çeşitli mutfaklarından biri. Her yörede farklı bir lezzetle karşılaşmak Türk mutfağının çeşitliliğini gözler önüne seriyor. Karadeniz bölgesi kendine has lezzetleri olan bölgelerden biri olduğu için bu yöreden de orijinal lezzetler her daim Türk mutfağında saygıyla yerini alıyor. Düzce’de ne yenir araştırılırken, Karadeniz bölgesinden esintiler taşıyan ve yörenin imkanları ile oluşturulan bir menüye ulaşmak kaçınılmaz oluyor. Yörenin kendine has lezzetleri, Düzce’nin restoranlarında ve lokantalarında da kendini hissettiriyor.
Düzce mutfağı özellikle Karadeniz esintileri arayanlar için çok iyi yöresel yemek alternatifleri sunuyor. Şehrin uğrak bir yer olması ve Marmara bölgesi ile etkileşim içinde olması da mutfağın zenginliğine katkı sağlamış durumda. Düzce’ye gidince yenebilecek lezzetler sırasıyla:
- İsli Peynir
- Gürcü Mantısı
- Karalahana Sarması
- Akçakoca Melengücceği
- Cevizli Lahana
- Palamut Tuzlama
- Mancarlı Pide
- Abısta
- Hamsili Ekmek
- Haluj
- Fındık Şekerlemesi
- Cevizli Gözleme
- Konuralp Pilavı
- Düzce Köftesi
- Peynirli Ekmek
- Hamsi Pilav
- Sirkeli Biber
- Oturtma
- Roman Kavurma
- Kızılcık Tarhana
- Kakliyani
- Laz Böreği
- Niyoris Skali
- Üzüm Muhallebisi
- Isırgan Otu Çorbası
- Mancar Diblesi
- Acuka
- Cevizli Patlıcan
- Lebsi
- Katlama Böreği
Yörenin en dikkat çeken lezzeti Karalahana sarması. Düzce’de lokanta ve restoranlarda bu yemekler rahatlıkla bulunabilir. Sebze ve balık menülerinin bir arada olduğu ve hamur işlerinin de yer aldığı güzel bir mutfak tadımı yapmak isteyenlerin Düzce ne yenir sorusuna buldukları cevap hoşlarına gidecek. Bölgenin birçok lezzeti dünya mutfaklarında da yer almakta. Düzce, turizm döneminde misafirlerine sunduğu tatlarla adından oldukça söz ettiren bir il.
Düzce Hakkında Faydalı Genel Bilgiler
Düzce hakkında merak edilen pek çok şey var. Gidecekler için gerek festival ve şenlikleri gerekse alışveriş ve gece hayatı hakkında merak edilenlere değinmeden önce orada karşılaşılabilecek olası pek çok sorunun çözümünden bahsetmekte fayda var.
Gidilen il neresi olursa olsun, acil durumlarda mutlaka ulaşılacak görevlilerin numarasının bilinmesi gerekir. Acil durumlar için çevrilen numaralar dışında her türlü şehir bilgisi belediyeler tarafından verilmekte. Bulunulan alanda kaybolunduysa ve herhangi bir tanıdığa ulaşılamadıysa, bu gibi durumalarda belediyeler imdada koşmakta. Ya da hangi toplu taşıma araçlarının nerede bulunduğu, plajın nerede olduğu, şehir içi ulaşım kartlarına nereden ulaşılacağı, müze bilgileri ya da şehrin etkinlik takvimi tarzında sorulara da yanıt vermekte.
Düzce faydalı bilgiler listende mutlaka Düzce Belediyesi‘nin numarası ve adresi bulunmalı. Düzce Belediyesi’nin numarası kendi sitesinde 0380 524 58 21 olarak paylaşılmış durumda. Bazı durumlarda bir şehrin birden fazla belediyesi olabilmekte. Böyle durumlarda gidilecek bölgenin belediyesinden yardım istemek sağlıklı bir bilgi akışı sağlar.
Tarihi
Pek çok tarihi zenginliğe sahip Düzce için, Batı Karadeniz Bölgesi’ndeki önemli bir antik kent denebilir. Düzce denince akla ilk olarak Hitit uygarlığı gelir. M.Ö. 1390 ile 800’lü yıllar arasında Hitit uygarlığına ev sahipliği yapan bu topraklar, birçok döneme tanık olması ile de dikkat çekmekte. Düzce tarihi hakkında:
- Britanya, Roma – Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet olmak üzere 4 farklı devri görmüş bir kent.
- Düzce’ sınırlarını yüzyılın başlarında tam olarak sınırlarını belirledi.
- Evliya Çelebi, Seyahatname’sinde Düzce’den bahseder.
- Düzce’nin üzerine kurulduğu geniş ova ve bataklık, Roma ve Bizans tarafından zamanla kullanılabilir alanlara dönüştürülür.
- Düzce tarih boyunca en parlak dönemini Bizans döneminde yaşar.
- Osmanlı döneminde Düzce’nin adı Konsopa olarak değiştirilir.
- Cumhuriyet Dönemi’nde önemli şehirler arasında yer alması, il olmasına fırsat sağlar.
- Çevresinden D – 100 ile TEM yollarının geçmesi, şehri ulusal anlamda önemli kılmıştır.
Festivalleri & Şenlikleri
Düzce nerede ve orada gezilecek yerler neler araştırılırken şehrin festivalleri ve şenlikleri ile karşılaşmamak mümkün değil. Çünkü festival ve şenlikler şehrin spor faaliyetleri kadar ilgi çekmekte. Özellikle Marmara Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesi için küçük kaçamaklara imkan sağlayan şehrin, gezginler için birçok etkinliğinin olduğunu belirtmek gerek. Şehirde, gelenleri en az 15 gün oyalayacak kadar çok etkinlik bulunmakta. Bunlara ek olarak doğru zamanda gidilmesi halinde, şehrin denizinden ve spor faaliyetlerinden yararlanmak da mümkün. Şehrin en güzel dönemleri yaz dönemleri olduğu için festivaller genel olarak yaz aylarında düzenleniyor.
Düzce’nin festivalleri ve şenlikleri hem Karadeniz hem de Marmara esintileri taşır. Düzce’nin en ilgi gören festivalleri:
- Nisan Turizm Haftası Festivali: Bu dönemde şehirdeki faaliyetlere dikkat çekilmek istenir. Bu nedenle şehrin şelaleleri, rafting ve piknik alanları çok daha fazla kullanılır. Bu alanlarda çeşitli eğlenceler ve etkinlikler düzenlenir.
- Yayla Şenlikleri: Düzce’nin yaylalarında yapılan bu etkinliklerde konserler, halk dansları ön plana çıkar. Yöreselliğin ön planda olduğu ve Karadeniz kültürünün etkili olduğu bir festivale gitmek isteyenler bu festivali tercih edebilir.
Bu iki önemli festival dışında diğer festivaller yazın başında başlar ve eylül ayına kadar devam eder. Düzce şenlikleri, festivalleri kadar dikkat çekiyor. Liste şu şekilde:
- Kardüz Yayla Şenliği,
- Odayeri Yayla Şenliği,
- Sinekli Yayla Festivali,
- Konuralp Şenliği,
- Yelken ve Kültür Şenliği,
- Isırgan Şenliği,
- Atatürk’ün Düzce’ye Gelişİ Şenliği,
- Fındık Festivali,
- Sanat Festivali,
- Gölyaka Kadırga Şenliği,
- Kırgın Çayır Şenliği,
- Türbeleri Anma Etkinliği.
Düzce şenlikleri temmuz ve ağustos aylarında yoğun şekilde gerçekleşmekte. Bu nedenle şehre tatile gideceklerin yaz aylarını tercih etmesi önerilir. Şehirde sanat, spor ve kültürel içerikli festival kültürü var. Bu festivaller sayesinde birçok yabancı turistin bölgeye geldiğini söylemek de mümkün.
Gece Hayatı
Düzce’de gezilecek yerler arasında gece çıkılacak mekanlar yok denecek kadar az. Şehir içerisinde çay bahçeleri, kahveler ve her tarza hitap eden kafeler bulunuyor. Buralarda uzun uzun oturup sohbet edilebilir. Düzce ve ilçeleri, geleneksel bir yapıya sahip olduğundan, burada gece hayatı dendiği zaman akla bar ya da gece kulübü gibi mekanlar gelmemeli.
Halkın geleneksel kültür yapısından kaynaklı, şehirde özellikle alkollü eğlence mekanı bulmak son derece zor. Öyle ki deniz kenarındaki mekanlarda bile alkol bulunmamakta. Düzce’de gece hayatının bu denli az olmasının nedeni şehirdeki yerli insan popülasyonundan kaynaklanmakta. Kurulan üniversite ile birlikte şehrin merkezine uzak konumlarda bar ve gece kulüpleri kurulmaya başlandı. Bu alanlar için eğlencenin sabaha kadar sürdüğünü söylemek mümkün.
Alışveriş
Düzce’de öyle büyük alışveriş merkezleri bulunmuyor. Şehre üniversitenin kurulması ile birlikte hareketlenen yatırımlar arasında en dikkat çeken yapı, Özdilek Düzce AVM oldu denebilir. Şehirde birçok etkinliğin yapıldığı bu alışveriş merkezi içerisinde çeşitli markalar, gıda ve eğlenceyi bir arada bulmak mümkün. Burası bir moda ya da yemek şehri olmadığından, Düzce alışveriş ile alınacak ürünler sıradan şeyler olmakta.
Düzce’de ayrıca bir de AVM Krem Park bulunmakta. Bu alışveriş merkezi içerisinde giyim mağazaları, yiyecek bölümleri ve sinema ile çeşitli etkinliklerin düzenlendiği bir alan bulunuyor. Krem Park, düzenlediği koşu etkinlikleri ile dikkat çekmekte.
Düzce alışveriş konusunda beklentiyi düşük tutmakta fayda var. Ancak dönüşte götürmek üzere alınacak fındık ve tütün kolonyası kolaylıkla pek çok yerde bulunabilir. Bunun dışında Düzce ile ilgili gezi planı yaparken sınırlı bir alışveriş alanının olduğu göz önünde bulundurulmalı.
1 Yorum
Düzce gezilecek yerler konusunda gördüğüm en başarılı açıklama. Düzce yemeklerini de çok seviyorum. Virüs bitince ilk işim Düzceye tekrar gitmek olacak 🙂