İkinci El Fotoğraf Makinesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
İkinci el fotoğraf makinesi alırken nelere dikkat edilmeli? Peki neden sıfır ürün varken ikinci el satın alalım ki?
En önemli etken bütçe, yani tasarruf. Mesela güncel olarak K-3’ün Amerika’da sadece gövde fiyatı 1800₺ iken Türkiye’de bu fiyat 2950₺ dolaylarında. Amerika’dan sıfır ürün almak çok daha cazip gözükse de kargo süresi, gümrük memurlarıyla muhatap olma yada nakit ödeme gibi dezavantajlara sahip. O nedenle eğer ki Amerika’ya gelip giden bir tanıdığınız yoksa hemen o Amerika rüyasından uyanalım ve farklı bir yol arayışına girelim. 🙂
Elbette 2950₺ verip resmi satışın avantajlarından yararlanmak en iyi çözüm yolu. Resmi satışta kredi kartına taksit ile ödeme imkanınız oluyor. Müşteri memnuniyeti adına ürününüz hızla ve ücretsiz olarak gönderiliyor. Veyahut yedek parça ağı yeterli olmasa da eğer ki sizden kaynaklı olmayan bir problem yaşarsanız 1 hafta gibi bir süre içinde ürününüz birebir değişim programına tabii tutuluyor. İyi hoş ama buna imkanımız yoksa? Yada bu imkanlar cazip gelmiyorsa? O zaman kendinizi ikinci el kapısında bulabilirsiniz. Ve başlığı tam olarak bu nedenle açtım.
İkinci El Makineleri Nereden Alabiliriz?
İkinci El Makineleri Nereden Alabiliriz? İkinci el makine almak mantıklı mı? sorularına cevap verelim.
1- Tabi ilk madde PentaxTURK. TozluMERCEK adında yayın yapıyor olabiliriz. Fakat asla taraflı yazmıyorum. Bu işin en sağlıklı yeri kesinlikle PentaxTurk.com’dur. İlk göz ağrımız PentaxTurk ile 26 Temmuz 2011 yılından bu yana yayındayız ve hiç dolandırıcılık olayı yaşanmadı. Hemen hemen herkes birbiriyle tanışık. Şüpheli ilan, şüpheli fiyat gibi durumlarda anında müdahale edilebiliyor. Şu ana kadar ihtiyaç duymamamız ayrı bir güzel tabi. 🙂 Satın alacağınız ürün ile ilgili bilgi bulabilirsiniz veya sitede satıcının durumuna göz atabilirsiniz. Kısacası satarken de alırken de PentaxTurk ve TozluMERCEK ikilisi en iyi seçenek. Bu bu kadar net.
2- Bir diğer alternatif Sahibinden.com. Fotoğraf kategorisinde epey geniş yelpazeye sahip. Bir yere not etmenizde fayda var. Fakat aman dikkat! Satışta olan ürününüz için yangın tüpü takas teklifi alabilirsiniz. Yada biri sizi arayıp kendi ürününü usanmadan saatlerce pazarlamaya kalkabilir. Birbirinden inanılmaz insanları bir arada görebilirsiniz. İlanların çok daha fazla görüntülendiği yada daha çok kişiye ulaşıldığı gibi yanlış bir kanı var. Aslında doğru tespit olabilir fakat bu tespit fotoğraf ürünleri için kesinlikle değil. Aynı ürün için PentaxTurk ve Sahibinden’de ilan açıp test ettim. Aynı süre zarfında PentaxTurk’te 186 görüntüleme alan ürün Sahibinden’de 93 görüntüleme aldı. PentaxTurk içinden 6 mesaj alırken Sahibinden üzerinden hiç mesaj almadı. İstatistik de çok net gösteriyor ki iyi bir alternatif olsa da sadece bir alternatif.
İkinci el fotoğraf makinesi alırken nelere dikkat edilmeli?
İkinci el fotoğraf makinesi alırken nelere dikkat edilmeli? Elbette yazının buraya kadar olan kısmı ile başlığın dolaylı ilişkisi vardı. Fakat yazının bu kısmından sonrası başlık ile doğrudan ilişkili. İkinci el fotoğraf makinesi alırken nelere dikkat edilmeli? sorusuna tam anlamıyla cevap verelim.
1- En temel olarak giyecek bir şey alırken bile ürünün göze hitap etmesi gerek. Yani incelediğiniz ürünün kozmetik durumu nedir? Darbesi var mı? Boya soyulması? Kırığı, çatlağı, yamuğu? Tuş hassasiyetleri? Tabi boya soyulması yada çizik gibi şeyler kullanıma bağlı olabilir fakat boyutu bize fotoğraf makinesiyle ilgili az da olsa fikir sahibi olmamızı sağlayabilir. Bir problem hissederseniz teknik servise danışmanızı tavsiye ederim.
2- Fotoğraf ve video çekmelisiniz ve çektiğinizi bilgisayarda incelemelisiniz. LCD üzerinde sorunsuz görünen bir içerik bilgisayarda hatalı görülebilir. Bu gizli bir problem. Fotoğraf yada video çekiyorsunuz. Ardından izliyorsunuz ve harika gözüküyor. Fakat bilgisayara attığınızda tam görüntünün ortasında baştan sona kadar beyaz çizgi geçmiş olduğunu görebilirsiniz. Bu problemlerde LCD yanıltabiliyor. Bilgisayarda kontrol etmenizi şiddetle tavsiye ederim.
Şuan kimimiz monitöründe hatayı göremedi. Fotoğraf makinelerinin LCD’lerinde de bazen boyuta göre hata gösterilmeyebilir. Hatta fotoğrafa yaklaşsak bile bazen LCD bize problemi göstermebiliyor. Halbuki fotoğrafa bilgisayardan baktığımızda hatayı aşağıya eklediğim fotoğraf gibi çok daha net görebiliriz. O nedenle bilgisayardan kontrol etmek şart.
Yazıda dikkat etmeniz gereken noktalardan bahsettim. Eğer ki verdiğim 5 kritik noktada problem görmüyorsanız ürün %99 sağlıklı çalışan bir gövdedir. Fakat sonuçta teknolojik cihaz satın alıyorsunuz. Bu nedenle %1 de olsa bir risk sıfır ürünlerde dahi her zaman var olduğunu unutmayın. Tabi risk dediğime de bakmayın. Tasarruf adına alınabilecek türden bir riskten bahsediyorum. Şimdiden hayırlı olsun. 🙂