Artık Dünya için önemli tarihlerden olan 10 Nisan 2019 günü, NASA tarafından yayınlanan ilk kara delik fotoğrafı ile birlikte kara delik nedir sorusu gündeme daha sık gelmeye başladı. NASA, 10 Nisan için büyük bir duyurusu olduğunu günler öncesinden haber vermeye başlamıştı. Herkes konunun ne olduğu ile ilgili merak içindeydi ve büyük gün geldiğinde bir kadının önderliğinde, dünyada ilk kez bir kara delik fotoğrafı çekildi. Bu denli büyük bir haber niteliği taşıyan kara delikler üzerinde; Einstein uzun bir süre çalışmıştı. Einstein’ın çalışmaları artık belgelenmiş durumda demek mümkün. Bu haberler tabii ki Einstein’ın ve kara deliklerin yeniden popüler olmasını sağladı.
Kara delikler, bugüne kadar uzay ile ilgili en bilinmez noktalardan biriydi. Peki ama kara delir nedir?
- Astrofizik alanının konusudur,
- Çekim alanı oldukça geniş ve güçlüdür,
- Çevresinde olan bütün maddeleri ve ışığı içine çeker,
- Kütle olarak oldukça büyüktür,
- Kozmik bir cisimdir.
Bazı tanımlar, kara delikleri uzay boşluğunda belirli bir niceliğe sahip olan maddenin belirli bir noktada toplanması sonucunda meydana gelen nesne olarak ele alır. Kara delikler ile ilgili bilinmesi gereken diğer önemli noktalar ise tekillikten ibaret olduklarıdır. Yani 3 boyutlu değillerdir. 3 boyutlu olmaması kara deliklerin hacminin 0 olarak ele alınmasına neden olmakta.
Kara Delik Zamanı Bükebilir mi?
Kara delik ile ilgili ortaya atılan bazı tahminler var. Bu tahminlerden biri de kara delik içerisinde zamanın oldukça yavaş olduğu ya da akmadığıdır yani durduğudur. Einstein kara delikler üzerine birçok araştırma yapmış ve geliştirdiği teorilerde genel görelilik kuramından yararlanarak tanımlamalarda bulunmuştur. 10 Nisan 2019 gününe kadar kara delikler doğrudan gözlemlenememiş ancak dolaylı bir şekilde elde edilen verilere göre kara deliklerin varlığı keşfedilmiştir.
Kara deliklerden emin olunduktan sonra çevrelerine sürüklenen cisimlerin incelenmesine imkan sağlanmış ve bu durum kara deliklerin çok daha hızlı bir şekilde keşfedilmesine yardımcı olmuştur. Örnek vermek gerekirse, her kara deliğin mutlaka bir potansiyel kuyusu mevcut. Potansiyel kuyu adı verilen alan çok derin olması halinde yakınında bir yığılma meydana getirir. Bu alana yığılma diski denir. Yığılma diski kalabalıklaştıkça sıcaklık artacak ve bu sayede kara delik çevresinden x ışınlarının yayılmasına neden olacak. Kara delikler genel olarak yığılma diski sayesinde bulunur.
Eski dönemde bu konu ile ilgili çeşitli şüpheler olsa da şu anda astrofizikçiler ve aynı zamanda kuramsal fizikçiler kara deliklerin var olduğunu net bir şekilde kabul etmiş durumdalar.
Kara delikleri önemli kılan bir diğer özellik ise dünyanın ilk aşamada bir kara delikten ibaret olduğu teorisine dayanıyor. Kara deliğin patlaması sonucunda etrafa saçılan kütleler içinde bulunduğumuz galaksi düzenini yarattı. Kara delikten saçılan parçalar zaman içinde soğudu ve bu soğuma sonucunda Dünya da meydana geldi. Bu görüşü Stephen Hawking de desteklemiştir.
Hatta Hawking, kara deliklerin belirli bir düzen halinde bütün galaksiyi yutup, yeni bir patlama ile yeniden bir galaksi meydana getirdiğini ve bunun sonsuz kere yaşanan bir süreç olduğunu öne sürmüştür.