Katar iklim şartları, ülkeyi diğer Arap ülkelerinden ayırmakta. Çünkü Katar aslında çöl ikliminin etkisinde. Ancak Basra Körfezi’ne yakınlığı (denizellik), bölgenin iklimini olumlu etkileyerek orayı yaşanabilir hale getirmiş durumda. Böylece farklı iklimlerden iş dolayısıyla ya da turistik amaçla gelen insanlar, buraya daha kolay adapte olabiliyor.
Katar’da genellikle sıcak ve kurak bir iklim hakim. Bölgede özellikle temmuz ve ağustos aylarında sıcaklık 50 dereceyi bulduğundan, bölgenin yerlileri bile bu dönemde ancak geceleri dışarı çıkabiliyor. Bu nedenle sıcağa alışık değilseniz özellikle bu aylarda Katar’ı ziyaret etmemenizi öneririz. Kışın ise durum biraz farklı. Bölgenin aldığı yağışlar sayesinde normalde sert ve soğuk olması gereken kış, daha ılıman geçmekte. Öyle ki gündüzleri ılık geçerken yalnızca geceleri serin geçmekte.
Katar iklim koşullarından dolayı bölgenin bitki örtüsü yok denecek kadar az. Çöl iklim bölgesinde olmasından kaynaklı, yeşil bitki örtüsü olmasa da, çorak topraklarda bolca palmiye ağacı görebilirsiniz. Bitki örtüsünün azlığını telafi eden peyzaj düzenlemeleri ve tasarım yapılarıyla Katar, görülmeye değer bir yer.