Manzara fotoğrafı çekerken bilmemiz gerekenler. Bu platformdaki ilk yazımda manzara fotoğrafı çekerken bilmemiz gerekenlerden söz ederek başlamak istedim.
Bir çoğumuz fotoğrafçılığa yeni başlarken veya makinemizi yeni aldığımız dönemlerde önce manzara fotoğrafı çekerek başlamışızdır. Manzara fotoğrafı çekmek bir çok diğer fotoğrafçılık türüne göre daha yaygın olmasına rağmen bazı kuralları ve olmazsa olmaz gereksinimleri vardır.
İşte manzara fotoğrafını çekerken elde ettiğiniz sonuçları en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olacak birkaç manzara fotoğrafçılığı ipucu. Manzara fotoğrafı çekerken bilmemiz gerekenler detaylı olarak bu yazıda mevcuttur.
Sabırlı Olmak Bir Zorunluluktur
Sabırlı olmak bir zorunluluktur, Benim için işin en zor kısmı bu sanırım. Özellikle benim gibi sabırsız bir fotoğrafçıysanız manzara fotoğrafı çekerken kaçırdığınız bir çok fırsat vardır.
Sabırlı olmak en iyi kareyi yakalamak için beklemek sizi birkaç basamak birden yukarıya çıkartabilecek bir şeydir. Tabi ki bazı zamanlarda sadece kameranızı alıp bir yerlere giderek ve hiç beklemeden fotoğraf çekerek çok iyi kareler çıkartabilirsiniz.
Ancak bu şekilde iyi kareler çıkartmak çoğunlukla şans faktörüne bağlıdır. Gideceğiniz yer hakkında önceden araştırma ve plan yapıp, oraya doğru yola koyulup belki bir süre yürüdükten sonra uygun hava koşulları da sağlanmışsa çok iyi kareler ortaya çıkartabilirsiniz.
Tüm bu süreci sabırla planlamalı ve uygulamalısınız. Manzara fotoğrafı çekerken bilmemiz gerekenler sizlere bir hayli yardımcı olacaktır.
Sabır konusunu biraz daha daraltacak olursak, yakalamak istediğiniz her fotoğraf karesine indirgeyebiliriz. Bazen en iyi kadrajı ararken oradan oraya koşuşturup farklı bakış açıları peşinde çok vaktimizi harcayabiliyoruz. Bir gezintiniz sırasında çok fazla noktadan çekim yapmak yerine zamanınızı ve enerjinizi bir yere odaklayın.
Belki de çektiğiniz en iyi manzara fotoğrafını sabrederek tek seferde çekeceksiniz. Bir sürü sıradan fotoğrafla eve dönmektense bir tane iyi fotoğrafla eve dönmek daha iyi değil mi?
Doğal olarak, bu tarz bir yaklaşım en üst düzeyde sabır gerektirir, ancak bu, almayı hayal ettiğiniz muhteşem çekimleri çok iyi bir şekilde alabilmenin en bariz yollarından biridir.
Filtreler İsteğe Bağlı Değildir
Filtreler isteğe bağlı değildir, Bugün, hiç olmadığı kadar nefes kesici fotoğraflar oluşturmak için elimizde daha fazla araç var. Bu, hataları düzeltmek ve fotoğraflarımızı geliştirmek için Photoshop ve Lightroom gibi gelişmiş programlara sahibiz. Ancak fotoğraflarınızı bilgisayarda işlemek bir filtre kullanarak çekilen fotoğraflar kadar doğal ve doğru olamayabilir.
Muhtemelen filtre kullananlar beni hemen anlayacaklardır. Photoshop ile aynı etkiyi yaratmaya çalışsakta filtre kullanılan fotoğraflar daha dinamik ve dikkat çekicidir. Filtre kullanımı sadece daha iyi fotoğraflar elde etmenizi sağlamakla kalmaz aynı zamanda fotoğrafçılık hakkında size daha fazla bilgi ve pratik sağlarlar.
Tabi ki filtre kullandığınızda fotoğrafınızın kalitesi yalnızca size ve yeteneklerinize bağlı değildir. Kullandığınız filtrenin türünü, özelliklerini iyi bilmeli ve kaliteli ürünler tercih etmelisiniz.
Fotoğraflarınızla Bir Hikaye Anlatın
Fotoğraflarınızla bir hikaye anlatın, Beni takip edenler muhtemelen bu cümleyi daha önceden hatırlayacaklardır. Bana sorarsanız iyi bir fotoğrafı belirleyen şey bir sürü teknik detaydan ziyade fotoğrafın anlattığı hikaye ve kompozisyondur.
Manzara fotoğrafları bir çok duygu ve düşünceyi aktarabilme yeteneğine sahiptir. Bu fotoğrafları çekerken ışığın gücünü, açısını, çerçeveye dahil edeceğiniz öğeleri iyi belirlemelisiniz. Bu bileşenler bütün duygu ve düşünceyi değiştirebilecek güçtedirler. Daha önce kendi blogumda kompozisyon oluştururken izlenecek 10 kural adlı bir yazı paylaşmıştım buradan o yazıya da ulaşabilirsiniz.
Örneğin, gün doğumu ya da gün batımının altın saatleri, umutlu bir hikâye ya da yenilenmeyi anlatan bir görüntü yaratmak için kullanılabilir.
Başka bir örnek olarak çekiminizi çok düşük bir seviyeden yerden yukarıya doğru yaparak izleyiciye onun ne kadar küçük olduğunu ve doğanın enginliğini aktarabilirsiniz. Bir şelale veya bir orman fotoğrafı çekerken yerden yukarıya doğru çektiğiniz fotoğrafla göz hizasından çekilen bir fotoğrafın aktardığı duygu farklı olacaktır.
Bu maddeleri bir araya getirerek daha yüksek bir görsel etkiye sahip manzara fotoğrafları çekebilirsiniz. Unutmayın fotoğraflar yalnızca çeken kişi için değil onu izleyen izleyiciler içinde anlamlı olmalı.
Konuyla ilgili görüşlerinizi yorum olarak belirtir ve manzara fotoğrafları çekerken en çok dikkat ettiğiniz şeyleri bizimle ve okuyucularımızla paylaşırsanız sevinirim. Sağlıcakla kalın! 🙂