Nvidia‘nın G-Sync ile AMD‘nin FreeSync sistemleri nedir? Bu iki terim yeni bir monitör alacağınız sırada karşınıza çıkacak terimlerden yalnızca ikisi. Terimlerin anlamlarının ne olduğuna geçmeden önce açıklamamız gereken farklı bir kavram var. O da tearing nedir?
Tearing (Yırtılma) Nedir?
V-Sync Nedir?
G-Sync ve FreeSync Nedir?
G-Sync Nvidia’nın, FreeSync AMD’nin bu sorunlara bulduğu çözümdür.
G-Sync:
En basit tanımı ile G-Sync destekleyen monitörler Hz değerini gelen FPS’ye göre ayarlıyor. FPS kaç ise Hz’de o olduğundan bu yırtılmalar engelleniyor. Fakat G-Sync’yi kullanabilmek için hem G-Sync destekleyen bir monitör (ki bu monitörlere ekstra bir parça takılması gerektiği için çok pahalı monitörler oluyor) ve ekran kartı almanız gerekiyor. Yani “oyuncu” diye tabir edilen monitörlerin üst segmentlerinde bu özelliği görebiliyoruz. Bunun sayesinde de yırtılmalardan kurtulabiliyoruz. (Monitörden monitöre değişen şekilde bu özelliğin belli FPS aralıklarında çalıştığını çok yüksek veya çok düşük olduğunda çalışmayabilir.)
FreeSync:
FreeSync’de yine benzer şekilde monitör ve ekran kartının uyumlu bir şekilde çalışarak (Monitörü gelen FPS’ye göre sabit Hz’de tutarak) yırtılmanın önüne geçiyor. Fakat bunu yaparken Nvidia gibi monitöre ekstra bir donanım takılmasına gerek bırakmadan belli standartları destekleyen tüm monitörler bu teknolojiye sahip oluyor. (Tabii yine belli FPS aralıklarında çalıştığını unutmamak gerekiyor.)
G-Sync ve FreeSync Farkı:
Aslında temel çalışma prensipleri birbirine benziyor. İkisi de tearing sorununu çözüyor. Temel farkları ise;
- Nvidia G-Sync’nin FPS aralığı biraz daha geniş oluyor.
- AMD FreeSync ise monitör üreticisine ekstra masraf çıkarmadığı için Nvidia G-Sync’ye göre daha uygun fiyatlarda monitör satın almanızı sağlıyor.
Önemli Noktalar:
- İki teknolojinin de belli FPS aralıklarında çalıştığını unutmamak gerek.
- İki teknoloji için de hem ekran kartınızın hem de monitörünüzün bu teknolojileri desteklemesi gerek.
- FreeSync Nvidia ile, G-Sync’de AMD ekran kartları ile çalışmamakta.